Maximaal 30 km/u in Amsterdam

 

Amsterdam wordt de eerste stad ter wereld waar je met een slakkengang doorheen moet. De stad wil dat de maximumsnelheid in de binnenstad wordt teruggebracht naar 30 kilometer per uur. Dat zou niet alleen voor auto’s, maar ook voor trams moeten gaan gelden.

Wethouder Hans Gerson van Verkeerszaken heeft dat dit weekeinde aangekondigd. Aan het eind van dit jaar komt de bestuurder met een rapport over de haalbaarheid van het plan. Zijn woordvoerder heeft het over de binnenring van de stad. Dat is het gebied dat wordt omgeven door de Marnixstraat, de Weteringschans en de Sarphatistraat. Ruwweg is dat de hele binnenstad. Aanleiding zijn de ongelukken op het Marnixplein. Afgelopen week vond er opnieuw een ongeluk plaats op het verkeersplein. In de zomer overleed een 12-jarige jongen nadat een vrachtwagenchauffeur een te ruime bocht op het plein nam.

"We bekijken of een verlaging van de snelheid naar 30 kilometer voor de hele stad, voor de hele binnenring zou helpen", laat wethouder Hans Gerson weten. "Voor de doorstroming en voor de veiligheid."

Opmerkelijk aan het plan van Gerson is dat niet alleen auto’s, maar ook de trams langzamer moeten gaan rijden. Daardoor zal een ritje met de tram langer gaan duren. "Dat is een nadeel", erkent Gerson.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  19-10-2009  


|

FlitsKaart