'Maximumsnelheid caravans moet hoger'





 

DEN HAAG - Het CDA en de VVD pleiten voor het verhogen van de maximumsnelheid voor auto's met caravans. Volgens Tweede-Kamerlid Atsma van het CDA ontstaan iedere zomer weer problemen doordat automobilisten met een 'sleurhut' niet harder mogen dan tachtig kilometer per uur. Hij heeft minister Peijs van Verkeer gevraagd of de maximumsnelheid naar negentig kilometer per uur kan.



"Vrachtwagens kunnen ondanks hun begrenzer vaak net iets harder rijden dan tachtig, raken geïrriteerd door caravans en gaan inhalen", aldus Atsma zondag. Het Tweede-Kamerlid zegt de afgelopen dagen al regelmatig gevaarlijke inhaalmanoeuvres te hebben gezien. "Bovendien kan met de caravans van tegenwoordig best harder worden gereden. In België ligt de maximumsnelheid ook op negentig en in andere Europese landen zelfs op honderd of nog hoger", stelt Atsma.




Honderd



Coalitiegenoot VVD gaat dan ook iets verder dan het CDA. VVD-Kamerlid Hofstra wil automobilisten met caravans ook op de Nederlandse snelwegen toestaan honderd kilometer per uur te rijden.



Hofstra vindt wel dat een bredere discussie nodig is. Zo moeten vrachtwagens volgens hem gehouden blijven aan de maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. Ook pleit Hofstra voor het begrenzen van bestelwagens, omdat deze volgens hem nu vaak te hard rijden en voor ongelukken zorgen.



Onderzoek



De andere regeringspartij, D66, en de grootste oppositiepartij PvdA staan open voor een discussie over het verhogen van de maximumsnelheid voor caravans. Maar volgens D66-Kamerlid Van der Ham en Dijksma van de PvdA moet onderzoek aantonen dat het een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid. Anders kan, zo meent Van der Ham, beter meer energie gestoken worden in handhaving van de maximumsnelheid voor vrachtwagens.

 
 
Bron: NU.nl
 
  7-10-2005  


|

FlitsKaart