'Maximumsnelheid caravans moet omhoog'3970x

De snelheidslimiet voor auto's met een caravan of aanhanger moet omhoog. De snelheid moet van tachtig kilometer per uur naar negentig of honderd kilometer per uur.

De snelheid van caravans en vrachtverkeer komt zo dichter bij elkaar te liggen en dat zorgt voor een betere doorstroming op de weg. Dat schrijven de ANWB, Bovag, transportorganisaties EVO en TLN en de caravanfabrikanten vrijdag in een brief aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Begrenzer

Auto’s met aanhangers hebben, net als vrachtwagens, een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. Maar vrachtwagens hebben een snelheidsbegrenzer die op negentig kilometer per uur is ingesteld. Dat leidt er volgens de ANWB toe dat ze in de praktijk harder dan tachtig rijden.

Klachten

De ANWB zegt al jaren veel klachten van caravanbezitters te krijgen die zich opgejaagd voelen door passerend vrachtverkeer. Vrachtwagenchauffeurs klagen op hun beurt over bestuurders van caravans die het verkeer onnodig ophouden. Een gelijke snelheid vermindert de agressie tussen de bestuurders, wat volgens de ANWB de verkeersveiligheid ten goede komt.

De ervaring met hogere snelheden in landen als Frankrijk en Duitsland laat volgens de verkeersorganisaties zien dat het niet onveilig is om harder dan tachtig kilometer per uur te rijden met een aanhanger.

Luchtkwaliteit

Een snelheid van negentig kilometer per uur is volgens de ANWB verantwoord uit oogpunt van de luchtkwaliteit. De Bovag geeft aan dat een verhoging naar honderd kilometer per uur ook geen probleem is.

In 2005 pleitte de ANWB al voor een verhoging van de maximumsnelheid voor auto’s met een aanhanger. Toenmalige minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) voelde daar niets voor.

Bron:  NU.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram