Meer autoschades door overvolle wegen





 

SASSENHEIM - Het toenemend aantal wagens op de Nederlandse wegen is er de oorzaak van dat het aantal autoschades flink is gestegen. Ook het grotere aandeel lease-auto's draagt daaraan bij.



Dat vermoeden werd gisteren geuit door de vereniging van autoherstellers FOCWA, vooruitlopend op de driedaagse vakbeurs Crash. "Een gemiddelde automobilist heeft eenmaal per vier à vijf jaar een ongeval, maar een leaserijder elk jaar", aldus secretaris J. Koolen van de vakgroep schadeherstel van de FOCWA.



Alle verkeersdrempels en rotondes ten spijt groeit het aantal autoschades in Nederland. Het aantal auto-ongevallen is de afgelopen twee jaar met 50.000 tot 100.000 per jaar toegenomen tot ruim 1,3 miljoen per jaar.



Door de vele aanrijdingen (meestal kopstaart en rechtsvoor, na voorrangsfouten) hebben de schadeherstellers volop werk. Ze moeten zelfs de salarissen verhogen om te voorkomen dat werknemers naar de concurrent vertrekken. De hogere loonkosten zijn de voornaamste reden dat het gemiddelde schadebedrag flink hoger wordt.



Een botsing kostte twee jaar geleden gemiddeld zo'n 1200 euro, maar dat stijgt rap naar 1500 euro, verwacht de FOCWA. De hogere loonkosten worden niet helemaal goedgemaakt door de mogelijk lagere materiaalkosten. Door de vrijere handel in Europa worden de onderdelen hier wellicht iets goedkoper.



 
 
Bron: de Telegraaf
 
  3-8-2002  


|

FlitsKaart