Meer camera's boven A28

 

Boven de A28 komen nu ook in Groningen en Drenthe binnenkort camera's te hangen. Bij Zwolle hangen momenteel al zulke camera's, waarmee de politie kentekens registreert die worden vergeleken met auto's van bekende criminelen.

Sinds april worden kentekens bij Zwolle gescand. Zo kan worden nagegaan waar criminelen heenrijden om bijvoorbeeld inbraken te plegen.

Waar de nieuwe camera's precies komen te hangen in Groningen en Drenthe, is nog niet duidelijk. De politie is erover in onderhandeling met Rijkswaterstaat. Details daarover wil de recherche niet kwijt.

De politie vroeg eerder dit jaar een vergunning aan voor de plaatsing van acht camera's ten zuiden van het Julianaplein (A28) bij Groningen. Omdat het portaal waar de camera's aan komen te hangen in het voorjaar wordt verwijderd vanwege de reconstructie van het verkeersplein, wordt nog onderhandeld met Rijkswaterstaat over een alternatieve locatie.

Mobiel banditisme
De apparatuur is bedoeld in de strijd tegen mobiel banditisme, zoals de politie het omschrijft. Bij mobiel banditisme doen groepen criminelen in een nacht meerdere plaatsen aan om bijvoorbeeld op grote schaal inbraken te plegen.

De bekendmaking van de proef leidde in mei tot kritiek van onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens. Die hekelt het monitoren van alle weggebruikers in de strijd tegen criminaliteit. In Noord-Nederland moet een netwerk van camera's ontstaan.

 
 
Bron: BNR
 
  18-12-2008  


|

FlitsKaart