Meer slachtoffers door politieactie





 

Meer slachtoffers in het verkeer. Dat is, zo vreest oud-verkeersofficier Koos Spee, het gevolg van de aangekondigde politieacties om geen bonnen meer uit te schrijven voor hardrijders. Pas bij snelheidsovertredingen van meer dan 20 km/u kunnen verkeersdeelnemers een bekeuring op de mat vinden.

"Harder rijden gaat ongetwijfeld tot meer slachtoffers leiden", aldus Spee. "De politie moet natuurlijk geen rare dingen doen en dit gaat ten koste van de verkeersveiligheid. Dat is geen goede zaak."

De 'versoepeling' van de maximumsnelheid maakt deel uit van de verharde acties door de politiebonden, die al lange tijd voor een betere cao strijden. "Tot nu toe kost het de overheid per dag al 500.000 euro aan inkomsten, maar dit bedrag wordt door deze nieuwe actie aanzienlijk hoger", aldus de politiebonden. "Reken erop dat de overheid hier vele miljoenen euro's gaat mislopen. Deze actie heeft verreweg de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe.

Gevolgen
Sinds de actie op 9 maart van dit jaar startte, werden verkeersboetes soms wel en soms niet door politieagenten uitgeschreven. "Vanaf woensdag wordt de coulanceactie richting de verkeersdeelnemers geautomatiseerd. Door het aanpassen van software-instellingen worden alle snelheidsovertredingen van minder dan 20 kilometer en alle boetebedragen van onder de 200 euro standaard gefilterd uit de bestanden die door de Nationale Politie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden gestuurd", zo lichten de politiebonden hun actie toe.

Het ministerie zegt kennis te hebben genomen van de actie en gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de actie, die volgens de bonden voor onbepaalde tijd doorgaat. Dat de regels gehandhaafd moeten worden, is het uitgangspunt voor minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). "Ze zijn er voor de verkeersveiligheid."

Tegen zwaardere acties, zoals het blokkeren van de wielrenners in de Tour de France en het verstek laten gaan van de politie bij deurwaardersbezoeken, stapte de bewindsman naar de rechter. Of hij dat nu gaat doen, weet hij nog niet.

Toch heeft de politie het recht om actie te voeren, zegt de liberaal erbij.

"Maar ik vind het wel jammer dat dit gebeurt, in plaats van dat de bonden terug aan de onderhandelingstafel komen. Wat mij betreft komen ze snel aan tafel, daar kun je de beste afspraken maken."

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  9-5-2015  


|

FlitsKaart