Meer verkeershufters op strafcursus

 

De politie heeft vorig jaar 1500 verkeershufters op strafcursus gestuurd vanwege wangedrag op de weg. Dat zijn er ruim vijfhonderd meer dan in 2009, toen de maatregel door de meeste korpsen voor het eerst werd toegepast. Dat meldt het AD vandaag.

De politie treedt harder op tegen wegpiraten, omdat automobilisten zich steeds asocialer gedragen in het verkeer. De strafcursus, officieel een gedragscursus, is verplicht, duurt drie dagen en kost 800 euro.

Koppig
Projectleider Rob van Beekum van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zegt in het AD dat de zogeheten Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer effect heeft. 'Het besef komt er meestal wel. Maar soms is men lang koppig. Vaak vinden ze zichzelf een goede bestuurder.'

Rijbewijs kwijt
Iedereen die tijdens één rit tweemaal wordt betrapt op het overtreden van een verkeersregel, komt voor de strafcursus in aanmerking. Wie niet komt opdagen, raakt zijn rijbewijs kwijt. De maatregel is ingevoerd in 2007 en wordt sinds 2009 op grote schaal toegepast.

Lak aan de rest
Projectleider Van Beekum verwacht dat steeds meer wegmisbruikers de komende jaren in de bankjes van het CBR zullen belanden. 'Het is een duidelijke trend dat automobilisten zich steeds asocialer gaan gedragen. Het is een houding van: ik ben de belangrijkste op de weg en heb lak aan de rest.'

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  23-1-2012  


|

FlitsKaart