Meest winstgevende flitskast is oorzaak van ongelukken

 

En zo is het maar net. We roepen het al een tijdje: buiten gevaarlijke wegsituaties of gebieden met scholen hebben flitskasten niets positiefs toe te voegen. Mensen die 5 km/h te hard rijden schrikken van zo’n ding en stampen op hun rem, ongelukken ontstaan, kinderen worden wees, toekomsten in duigen, het land in het slop, dat soort dingen. Ook in Groot-Brittannië is het maar weer eens bewezen: de meest succesvolle flitskast, met een score voor £1 miljoen (€1,11 miljoen) per jaar, is tevens goed voor een kwart meer ongevallen en de helft (!) meer gewonden sinds hij er staat.

De camera is te vinden langs de M11 in Essex, ter hoogte van de A406 bij Woodford. Dagelijks flitst het ding zo’n 500 automobilisten. In de vijf jaar dat hij er nu staat vonden er 16 botsingen plaats, en 24 ongevallen met verwondingen of doden. In de vijf jaar daarvoor waren dat er respectievelijk 13 en 16.

Paul Pearson (fighting for the rights of the motorist!) maakt zich druk om het feit dat de politie de flitskast weigert weg te halen.

“The undisputed fact is that no lives have been saved by this camera. What may well be one of the most profitable speed cameras in the country is actually causing accidents and injuries and yet Essex Police are refusing to remove it. (…) In February 2008 we witnessed the aftermath of a three-car pile-up immediately in front of the camera. It was obvious that it was the camera that caused the accident because cars were having to reduce speed and merge and then of course some motorists slam on their brakes when they pass the camera.”

De politie is het er uiteraard niet mee eens, en zegt dat men zich maar gewoon aan de snelheid moet houden in plaats van op de rem te gaan staan. Wat is dan wel de reden dat de camera er staat, meneer de politie?

“The camera is there to reduce collisions and to reduce congestion into the nearby A406.”

Aha. Dat eerste is dus een grote FAIL, en de files zullen er ook wel niet minder om worden als mensen continu op elkaar knallen. Gewoon weghalen dat ding dus; volgens het Department for Transport is hoge snelheid namelijk de oorzaak van slechts 3% van alle ongevallen. Maar mocht de politie de flitskast ooit echt verwijderen, dan verzinnen ze vast een leuke opvolger… (bron: dailymail)

 
 
Bron: Daily Mail via Autoblog.nl
 
  14-1-2009  


|

FlitsKaart