Met goed verlichte fiets de donkere wintermaanden in1000x

Een van de grootste ergernissen van de weggebruikers is wel fietsers zonder licht. Geregeld komt het voor dat een automobilist op een donkere weg schrikt van een fietser zonder licht die ongestoord verder fietst, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Gelukkig gaat het meestal net goed.

De 15-jarige Jelmer Sjoerd de Vries uit Burum heeft zijn fiets wel goed voor elkaar. De goed gevulde accu op de bagagedrager geeft voldoende stroom voor de verlichting wat hij op zijn fiets heeft geknutseld. Zijn rijwiel is voorzien van twee grote vrachtwagenkoplampen, twee grote rode achterlampen, richtingaanwijzers en sinds deze week om het geheel af temaken een zwaailamp. Hierdoor is dit hoogst waarschijnlijk de best verlichte fiets in Noordoost-Friesland. Naast de verlichting was er op de fiets ook nog ruimte voor verschillende luchthoorns, claxon en sirenes.


© Foto: Jan Beets / Radio Noordoost Friesland


Gewapend met deze fiets en oranje gereflecteerde jas gaat Jelmer elke doordeweekse dag vanuit Burum naar zijn school in Dokkum. Dat dit veel bekijks geeft mag duidelijk zijn. Zo verscheen hij al met foto in de Leeuwarder Courant en is afgelopen week een cameraploeg langs geweest van Omrop Fryslan. zij maakten opnames voor het programma “Hea”, die komende week wordt uitgezonden. De politie heeft hem al eens aan de kant gezet, vanwege de sirenes en een knal gele koplamp. Jelmer Sjoerd kwam er toen met een waarschuwing vanaf.

Zaterdagavond werd de fietser door onze fotograaf gesignaleerd op de Tjerk Hiddesstraat in Kollum, waar hij met enkele vrienden en zijn superfiets midden op de weg, puur voor de grap het verkeer stond te begeleiden. Met de zwaailamp en de oranje jas werden de automobilisten voor de gek gehouden en linksaf gestuurd. Lang niet iedereen, maar toch enkele trapten erin en volgden keurig de aanwijzing op van een lachende Jelmer Sjoerd de Vries.

Bron:  Radio Noordoost Friesland

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram