Milieucamera ook voor autocontrole

 

De milieucamera’s rond het centrum, bedoeld om vervuilende vrachtauto’s die de stad niet meer in mogen te beboeten, moeten ook worden ingezet voor het opsporen van gezochte, onverzekerde of niet-apk-gekeurde auto’s. Dat wil het CDA in Den Haag.

„Het college heeft besloten de ingestelde milieuzones door middel van automatische nummerplaatherkenning via cameratoezicht te gaan handhaven”, zegt CDA-voorman Karsten Klein. „Gebruik de informatie die dan binnenkomt ook om de veiligheid en openbare orde te dienen.”

De Haagse binnenstad wordt binnen afzienbare tijd omzoomd door twaalf camera’s die de kentekens van passerende vrachtwagens scannen en controleren.

De gegevens worden razendsnel gecheckt bij een aantal instanties. Als blijkt dat de passerende vrachtauto te oud is of geen roetfilter heeft, dan krijgt de chauffeur een bekeuring van 150 euro thuis. Na een dag worden alle geregistreerde gegevens vernietigd.

Door de informatie op meer bestanden, zoals die van de politie, los te laten, kan een groter aantal overtredingen worden opgespoord, meent het CDA.

„Op die manier kunnen deze camera’s ook gebruikt worden voor het opsporen van gestolen of onverzekerde auto’s. Dat scheelt werk en geld en leidt uiteindelijk tot meer opgeloste zaken”, aldus Klein.

De fractievoorzitter benadrukt dat de camera’s alleen voor aanvullende opsporingsdoeleinden moeten worden gebruikt als het openbaar ministerie aangeeft daar behoefte aan te hebben. „Dat is namelijk geen taak van de gemeente. Maar als eigenaar van de camera’s is het wel de taak van de gemeente om dit aanvullend gebruik tenminste aan te bieden.”

Klein rekent voor zijn voorstel in elk geval op de volledige steun van verkeerswethouder Peter Smit. „Het zou vreemd zijn als een VVD-wethouder wel camera’s wil inzetten voor het handhaven van milieuzones en niet voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid.”

Het CDA blijft wel voorstander van het vernietigen van de kentekengegevens na één dag om de privacy van bestuurders te waarborgen.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  17-4-2009  


|

FlitsKaart