Milieudefensie legt autoverkeer in Amsterdam plat

 

Auto’s komen zondag Amsterdam niet in. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen en zijn wethouders gaven om 10.00 uur het startsein voor de Autovrije Dag in de hoofdstad. Zij fietsten als eersten een deel van de 25 kilometer lange route langs de circa tachtig activiteiten en evenementen in Amsterdam.

De Autovrije Dag in de hoofdstad is de grootste in het land. Van 9.00 uur tot 17.00 uur is vrijwel het gehele gebied binnen de ringweg A10 niet toegankelijk voor auto’s. Milieudefensie reikt daarom ’s middags de Autovrije Dag Award uit aan verkeerswethouder Tjeerd Herrema.

Onder de tachtig evenementen zijn buurtfeesten, bak- en ligfietsraces en een 25 kilometer lange skatetocht dwars door de stad. Het eerste ’tankstation’ voor voertuigen die op elektriciteit rijden, opent de deuren in het stadsdeel Noord. In de sjieke PC Hooftstraat is een kunstwerk van SUV’s te zien.

Andere Nederlandse plaatsen hielden vorige week zondag al hun Autovrije Dag. Het was dit jaar voor het eerst dat alle vier de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, meededen. Het evenement is een initiatief van Milieudefensie en is onderdeel van de Europese week van de vooruitgang, waarin in ruim achthonderd Europese steden autoloze dagen plaatsvinden.
Ingezonden brief Telegraaf 24-09-2007: Autoloze zondag waanzin

AMSTERDAM - De autoloze zondag is voor veel mensen een drama geweest. In west bijvoorbeeld was geen enkele activiteit georganiseerd maar mensen mochten gewoon niet met de auto naar hun eigen huis. Schandalig! Mensen die al binnen de ring waren zoals ikzelf, konden gewoon de hele dag door de stad rijden.

Rechtsongelijkheid noem ik dat. Amsterdammers mogen wel auto rijden en de rest niet? Als je evenementen organiseert, prima. Sluit de omgeving maar af, maar niet de hele stad en op plekken waar geen enkel evenement plaatsvindt.

Vind je het gek dat er veel agressie is? Ik niet! En dan de files bij de afslagen op de A10. Goed voor het millieu, normaal staan daar nooit files op zondag! Wanneer worden deze linkse, achterlijke, geldverslindende en asociale ideeën eens tegengehouden? Dit mag nooit meer gebeuren.

D.de Jong, Amsterdam

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  23-9-2007  


|

FlitsKaart