Minder verkeersboetes door politiestakingen

 

Vorig jaar zijn een miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld dan in 2007. Dat komt door de stakingen bij de politie en doordat sommige trajectcontroles er geregeld uit lagen, stelt het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).

Vooral de stakingen bij de politie voor een betere cao zorgden voor de daling. Volgens het BVOM zijn daardoor zo’n 800.000 minder boetes gegeven.

"We hebben de cijfers goed bekeken en ten tijde van de politiestaking in januari, februari en maart zijn duidelijk minder boetes uitgedeeld", zegt Peter Muijen van het BVOM.

Op de routes met trajectcrontrole zijn in 2008 ruim 667.000 minder boetes uitgeschreven. "Hoofdoorzaak is dat een paar systemen langdurig uit de running waren", aldus het BVOM.

De zogeheten verkeershandhavingsteams hebben daarentegen een half miljoen meer overtredingen aangeleverd. Dat is te danken aan de digitale flitspaal; daar zit geen filmpje in dat vol kan raken. "Deze stijging doet de daling bij de trajectcontroles enigszins teniet."

11,5 miljoen
Met een daling van een miljoen bekeuringen komt het aantal van vorig jaar op ruim 11,5 miljoen.

Het aantal boetes voor snelheidsovertredingen, het overgrote deel van het totaal, daalde in 2008 met 6 procent tot 9,2 miljoen. Een jaar eerder waren dat er 9,7 miljoen.

De grootste procentuele daling is te zien bij het niet dragen van een gordel: met 28 procent tot net iets meer dan 200.000 bekeuringen.

Voor het niet dragen van een helm werden in 2007 nog ruim 59.000 op de bon geslingerd; vorig jaar waren dat er net 47.000.

 
 
Bron: NOS
 
  16-1-2009  


|

FlitsKaart