Minister pakt files bij afritten aan

 

Slimmere routes en een betere afstelling van stoplichten moet voorkomen dat afritten enorme files op snelwegen veroorzaken. Minister Eurlings (Verkeer) heeft ’een speciaal aansluitingsteam’ opgericht, dat nog dit jaar de meest problematische afritten aanpakt.

De maatregel volgt direct uit de Telegraaf-actie ’Laat NL rijden!’, van afgelopen zomer. Peter van Ruiten uit Nieuwegein stuurde de tip naar minister Eurlings. In totaal klom een grote lezersschare in de pen en verzon 16.000 oplossingen om ons file-infarct te verhelpen.

„Veel op- en afritten zijn onhandig vormgegeven”, lichtte Van Ruiten gisteren zijn plan toe op het ministerie in Den Haag. „Je moet te snel op de rem en dat is vragen om problemen.”

Eurlings gaf de lezer gelijk dat op- en afritten één van de grootste veroorzakers zijn van fileleed. „Elke keer is als ik hoor dat de afrit bij Delft naar Ikea is afgesloten, bewijst dat weer dat er iets moet gebeuren”, aldus de minister.

Peter Bij uit Hoofddorp, die zelf per fiets naar het werk trapt, opperde het idee van permanente schermen in de middenberm. „Kijkfiles bij ongelukken zijn ridicuul”, meent Bij. „Plaats je een tijdelijk scherm, zoals nu wel gebeurt, dan ben je te laat. Want dan is de snelweg al omgebouwd tot één grote parkeerplaats.”

De CDA-minister gelooft in het plan en zal op die plekken waar het vaakst ongelukken gebeuren, vaste schermen neerzetten. „Het liefst overgroeid met klimop, ’t hoeft geen Berlijnse Muur te worden.”

Tenslotte steunt Eurlings het pendelbussenplan van Tjeerd Kuipers uit Beverwijk. „Openbaar vervoer is mooi. Maar vaak kom je moeilijk vanaf kantoor naar een bus- of treinstation”, zegt Kuipers. Eurlings verwacht dat ook dit plan snel van de grond kan komen.

Tipgever Bij is verguld met de oprechte interesse. „Ik ben blij dat er echt iets gebeurt. Meestal wanneer je je mening geeft, hoor je er nooit meer iets van. Dit is de eerste keer dat ik zie dat de politiek ermee aan de slag gaat.”

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs noemde de mobilisatie van duizenden betrokken Nederlanders tegen het filespook ’uniek’. „De maatregelen van minister Eurlings zijn een goede afsluiting van onze ’Laat NL Rijden’-actie.”

 
 
Bron: De Telegraaf /abonnee gedeelte
 
  2-5-2008  


|

FlitsKaart