Nederlanders massaal beboet door Italiaanse politie

 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil uitleg van de Italiaanse autoriteiten nadat Nederlandse toeristen massal beboet zijn door de politie in Italië, meldt het AD.

De laatste weken regent het volgens de krant klachten bij de Nederlandse ambassade in Rome, de ANWB en rechtsbijstandverzekeraar DAS.

De bekeuringen worden uitgeschreven voor het binnenrijden van de zogenaamde Zona Traffico Limitato. Dit zijn zones waar alleen auto’s met een ontheffing mogen rijden.

Controles

De zones bestaan al jaren en zijn vooral te vinden in steden als Rome, Florence en Verona. De Italiaanse politie besloot vorig jaar de controles aan te scherpen.

Het probleem is dat veel toeristen niet weten wat de borden betekenen waardoor ze weken later een bon in de bus krijgen. “Om hier wat aan te doen, gaat onze ambassade in Rome de autoriteiten komende week om opheldering vragen”, aldus Cristoph Prommensberger van het minsterie van Buitenlandse Zaken.

Meerdere boetes

Opmerkelijk is ook dat Nederlanders een hogere boete krijgen dan Italianen voor dezelfde overtreding. “Vakantiegangers krijgen een boete van 101 euro, Italianen hoeven slechts 80 euro te betalen. Dat is vreemd.”

Verzekeraar DAS voegt nog een klacht toe aan het rijtje: “Wie een parkeerplaats zoekt, rijdt al snel langer rond in de zone en kan gemakkelijk meerdere keren worden geflitst. Dat betekent meerdere boetes per persoon.”

Berlusconi

Aanleiding voor de bonnenregen lijkt de bezuinigingsdrift van de regering Berlusconi. Die heeft gemeenten vorig jaar zomer flink op de Rijksbijdrage gekort. Daardoor proberen steden meer geld binnen te halen via het uitschrijven en innen van bekeuringen.

Het ministerie adviseert reizigers nu geen straten in te rijden waar een bord met letters ZTL staat.

 
 
Bron: NU.nl
 
  17-7-2009  


|

FlitsKaart