Nederlands verkeer bij veiligste van Europa





 

Het Nederlandse verkeer behoort tot de veiligste van Europa. In weinig andere landen valt zo’n laag aantal verkeersdoden per inwoner als in Nederland. Dat blijkt uit een overzicht van de Europese raad voor veilig verkeer ETSC maandag. Alleen in Malta, Zweden en Engeland vielen vorig jaar nog minder verkeersdoden per inwoner dan ons land.

In Nederland vielen circa 45 doden op de weg per miljoen inwoners, terwijl het EU-gemiddelde dat op 79 ligt. Litouwen is het allergevaarlijkste verkeersland van Europa, met zo’n honderdvijftig doden op de weg per miljoen inwoners: ruim drie keer meer dan in Nederland.

In bijna alle EU-landen is het aantal verkeersdoden vorig jaar gedaald. Het aantal zakte naar 39.000 personen: ruim 8 procent minder dan het jaar ervoor. De daling komt volgens de verkeersraad ETSC zowel door veiliger wegen als door de recessie: daardoor zijn iets minder auto’s en vrachtwagens op de weg.

Nederland bleef met een daling van 5 procent naar 750 doden onder het EU-gemiddelde over vorig jaar, maar scoort dus al redelijk goed.

De daling gaat de verkeersraad ETSC echter niet hard genoeg. De EU-landen hadden zich ten doel gesteld om het aantal verkeersdoden te halveren tussen 2001 en 2010. Met dat doel gaat het niet goed, waarschuwt de ETSC. Slechts zes landen zijn op weg dat doel te halen, verwacht de verkeersraad ETSC. Dat zijn Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Spanje, Letland en België.

Nederland gaat het doel waarschijnlijk niet halen, aldus ETSC. De raad telt voor Nederland vooralsnog een daling van 31 procent in plaats van de benodigde 50 procent. Daarmee komt ons land nog altijd op een tiende plaats van de dertig onderzochte landen. In Bulgarije en Roemenië is het aantal doden op de weg zelfs toegenomen in plaats van afgenomen sinds 2001.

De Europese verkeersraad ETSC adviseert de landen om een nieuw ambitieus doel te stellen voor de periode 2010-2020. Dan zou het aantal verkeersdoden met 40 procent moeten afnemen. De raad adviseert landen ook speciale doelstellingen te formuleren zoals het omlaagbrengen van het aantal omgekomen kinderen en het terugdringen van het aantal zwaargewonden.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  22-6-2009  


|

FlitsKaart