Nederlandse wegen veiligste van Europa

 

De Nederlandse snelwegen behoren tot de veiligste van Europa. Dat blijkt uit cijfers van de Europese vereniging voor veilig verkeer ETSC die dinsdag bekend zijn gemaakt. Het onderzoek vond plaats in negentien EU-lidstaten.

Jaarlijks vallen er meer dan 3200 doden op de Europese snelwegen. Gemiddeld is dat vier doden per miljard gereden kilometers.

In Oostenrijk , Noorwegen, België, Tsjechie, Italië, Portugal en Spanje ligt het aantal verkeersdoden boven het gemiddelde, maar in Slovenië en Hongarije vallen de meeste doden. Daar sterven meer dan acht mensen per miljard gereden kilometers.

Naast Nederland zijn Zwitserland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk koplopers als het gaat om verkeersveiligheid.

Europees Parlement

De commissie Transport stemt 26 februari in het Europees Parlement over nieuwe Europese wetgeving voor verkeersveiligheid. Die moet er vooral voor zorgen dat in landen waar de verkeersveiligheid nog te wensen overlaat, er meer wordt gedaan om het aantal verkeersdoden terug te brengen.

Ondanks het hoge aantal verkeersdoden hebben landen als Slovenië en Spanje al met succes geïnvesteerd om de wegen veiliger te maken. Het aantal doden is daar al met 8,5 tot 10 procent teruggebracht, maar ligt nog steeds boven het Europees gemiddelde.

Flitspalen

Het invoeren van meer snelheidscontroles door middel van flitspalen en het invoeren van puntensystemen op het rijbewijzen zijn volgens het onderzoek goede middelen om het aantal verkeersdoden te verminderen.

 
 
Bron: www.nu.nl
 
  19-2-2008  


|

FlitsKaart