Netelenbos, door Marieke Mondenx

Geflitst voor een snelheidsovertreding en nog steeds een rode waas voor de ogen? Op internet zijn talloze sites waar snelheidsovertreders elkaar in hun haat tegen de politie vinden. Vorige maand is er met www.flitsservice.nl weer een juweeltje aan toegevoegd.

Minister Tineke Netelenbos liet zich onlangs in Trouw kritisch uit over 'een internationaal gerenommeerd adviesbureau' dat standaardformulieren zou uitdelen waarmee mensen bezwaar kunnen maken tegen een snelheidsovertreding. ''Dat kan absoluut niet. De hoop is dat het systeem hierdoor bezwijkt en mensen van hun boetes kunnen afkomen. Dat vind ik ronduit asociaal,'' aldus de minister. ''Dan krijg je mensen die eigen rechter spelen.''
Omdat Netelenbos weigert te vertellen om welk adviesbureau het gaat, speuren we internet maar eens af. Daar worden we niets wijzer. maar we stuiten wel op een grote hoeveelheid anti-flitspalensites.
Nederlanders schijnen er genoegen in te scheppen alle locaties van flitspalen, radarwagens en laserguns op een site bij te houden. Per regio, ja zelfs per snelweg staan de plekken genoteerd waar automobilisten kunnen worden betrapt op een snelheidsovertreding.
De onopvallende auto's waarmee de politie hardrijders in de kraag vat, zijn, per regio gerangschikt, uitgebreid terug te vinden op de site van flitsservice. Kleur, kenteken en topsnelheid; geen detail wordt achterwege gelaten. Foto's zijn nog eens bijgevoegd voor wie dan nóg niet weet om welke auto het gaat.
Wie zijn smoezen voor het hardrijden zelf niet kan bedenken, vindt ze ook op deze sites. ''Ik dacht dat de agente die mij achtervolgde, mijn ex-vrouw was,'' is nog een van de minst flauwe.
Voor geflitste automobilisten zijn uitgebreide schema's voorhanden waarmee de verwachte boete kan worden berekend. Uiteraard zijn ook op vrijwel alle sites bezwaarschriften tegen de bekeuring te vinden.
Bij www.flitspaal.nl hoeft de bezoeker alleen nog maar wat gegevens in te vullen, waarna met één druk op de knop een kant-en-klaar bezwaarschrift uit de printer rolt.
Pikant detail is dat automobilisten ook op website www.netelenbos.nl een bezwaarschrift kunnen vinden. Maar die site is dan ook niet in handen van de minister zelf, maar van een meneer uit Oss.
Het blijft ten slotte onduidelijk welk bureau de toorn van Netelenbos heeft gewekt. Maar boos is ze: ''Mensen moeten betalen voor het gebruik van de auto en zich houden aan verkeerswetten.''
Bezwaarmaken tegen een boete om de rechtsgang te frusteren is iets wat de ANWB niet steunt, meldt een woordvoerder. ''Maar er kunnen natuurlijk juridische argumenten zijn om een bezwaar in te dienen. In dat geval is er niets tegen als sites mensen helpen bij het maken van bezwaarschriften. Wij sluiten ook niet uit dat wij dat op termijn zullen doen.''

Bron:  Het Parool

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

We hadden dit al eerder gezien maar wilden niet elke keer gaan lopen pronken met dit soort lovende woorden. Maar waarom eigenlijk ook niet dachten we bij onszelf? Eindelijk eens een beetje waardering vanuit de media voor ons intensieve teamwerk. Bedankt!