Nieuw dagrecord: 1000 bekeuringen op ringweg Groningen





 

Groningen - De politie heeft donderdag duizend bekeuringen geregistreerd voor snelheidsovertredingen op de Weg der Verenigde Naties en de Beneluxweg in Groningen. Eerder deze week bekeurde de politie op en rond de ringwegen rond de stad al achthonderd snelheidsovertreders.



Op de Weg der Verenigde Naties geldt aan aangepaste maximum snelheid van 50 kilometer per uur in verband met de werkzaamheden aan de noordbaan van de zuidelijke ringweg. Op dit weggedeelte gingen zevenhonderd automobilisten in de fout. De hoogst gemeten snelheid was 100 kilometer per uur. Normaal gesproken mag op deze weg 70 worden gereden.



Op de Beneluxweg gingen 225 automobilisten in de fout. Hier geldt geen aangepaste maximum snelheid. De overtreders reden allemaal sneller dan 70. De snelste rijder ging daar zelfs 41 kilometer overheen. Bij deze controle passeerden achthonderdzestig voertuigen de radarcontrole.




Halvering aantal snelheidsovertreders



De enorme publiciteit over de grote aantalen automobilisten (1800) die deze dagen op de ringwegen rond de stad voor snelheidsovertredingen zijn gepakt, leidde vrijdag tot een spectaculaire daling van het aantal zondaars.



Was het overtredingspercentage van het aantal passerende voertuigen dinsdag en donderdag nog zestig procent, vrijdag daalde dit aantal naar 33 procent. Politiewoordvoerder Paul Heidanus schrijft dit toe aan de aandacht in de regionale en landelijke media.



De meeste overtreders rijden 20 tot 30 kilometer te hard op een plaats waar in verband met werkzaamheden 50 kilometer per uur geldt.



Uitschieters naar een verdubbeling van de toegestane snelheid zijn er wel, maar deze notoire hardrijders blijven altijd op de Nederlandse wegen rondrijden.



De sanctie die Justitie voor de overtreders in petto heeft kan tot onaangename reacties leiden. De boete kan vallen in de categorie snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden en leidt dan automatisch tot een hogere bekeuring.



Een snelheidsoverschrijding van 21 tot en met 25 kilometer kost 132 euro, een overtreding van 26 tot en met 30 is goed voor 156 euro. Vermeldt de acceptgiro van het Justitieel Incassobureau in Leeuwarden het bedrag van 201 euro, dan is er een overschrijding van 31 tot 35 kilometer geconstateerd.

 
 
Bron: Dagblad van het noorden
 
  7-11-2003  


|

FlitsKaart