Nieuw wapen in strijd tegen verkeersonveiligheid

 

Naast de videosurveillanceauto beschikt Politie Flevoland nu ook over een onopvallende videosurveillanceMOTOR om verkeerscriminelen op te sporen. Politie Flevoland verwacht hiermee een extra impuls te geven aan het tegengaan van extreem hoge snelheidsoverschrijdingen en ander gevaarlijk verkeersgedrag, en daarmee een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Flevoland.

De videosurveillancemotor wordt op dezelfde manier ingezet als de videosurveillanceauto: snelle weggebruikers op afstand volgen, de gemiddelde snelheid vaststellen, ondertussen het rijgedrag vastleggen en de verdachte staande houden. De verdachte kan daarna op het videoscherm met zijn rijgedrag geconfronteerd worden. Behalve snelheid wordt ook gekeken naar overtredingen als verkeerd en gevaarlijk inhalen, bumperkleven, opduwen en ander agressief rijgedrag.

De onopvallende motor, die een snelheid kan halen van ruim 200 km/h, is alleen herkenbaar aan een “stopbord” aan de rechter zijkant van de motor. De opnameapparatuur is netjes en onzichtbaar weggewerkt. De motor wordt bestuurd door motorrijders van het VerkeersTeam, die daarvoor een speciale rijopleiding hebben gekregen. De videosurveillanceauto en -motor zullen vaak tegelijkertijd ingezet worden om het effect van de handhaving te vergroten.

Met de videosurveillanceauto zijn in de eerste drie maanden van 2007 al ruim honderd rijbewijzen ingevorderd wegens snelheidsoverschrijdingen van 50 km/h en meer. Met de videosurveillancemotor zijn in de testperiode ook al meerdere rijbewijzen ingevorderd.

 
 
Bron: Politie
 
  4-12-2007  


|

FlitsKaart