Nieuwe auto verstoort controles





 

Publicatie van 7 juni 2002 tot 1 augustus 2002



Advies Procureurs-Generaal: geen proces-verbaal als de snelheidscontrole belemmerd wordt door een Nissan Primera P 12, voorzien van een ICC.





Autofabrikant Nissan heeft een nieuw model Primera (P 12) op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Een aantal auto's van dit nieuwe type Primera is voorzien van een ‘Intelligent Cruise Control systeem’(ICC), een apparaat dat met behulp van een laser de afstand tot de voorligger meet en waar nodig automatisch de snelheid aanpast.



Storing met lasergun


Gebleken is dat dit Intelligent Cruise Control-systeem de snelheidsmetingen verstoort die met behulp van de LaserPatrol door de politie worden uitgevoerd. In het display van de LaserPatrol verschijnt dan de code E14 en 'jammed'.



Onderzoek afwachten


Het college van procureurs-generaal adviseert om in afwachting van nader (o.a. TNO-) onderzoek en/of wijziging van de regelgeving door de politie geen proces-verbaal op te maken ter zake artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht indien blijkt dat de verstoring is veroorzaakt door een Nissan Primera (model P 12) die is voorzien van bedoeld systeem. In alle redelijkheid kan namelijk niet worden gesteld dat de bestuurder opzettelijk de opsporingshandeling heeft belet of belemmerd.

 
 
Bron: onbekend
 
  6-11-2002  


|

FlitsKaart