Nieuwe flitsplek op A16: tot eind dit jaar 90 kilometer per uur

 

In de richting Rotterdam geldt net voor de Drechttunnel de rest van dit jaar een maximumsnelheid van 90 in plaats van 100 kilometer per uur, in verband met het bouwen van het geluidsscherm voor de wijk Krispijn tussen de afrit Dordrecht-Centrum en de tunnel. De rijksweg is er tijdelijk smaller.

Net als bij de jaren durende werkzaamheden op de Moerdijkbrug, houdt de politie ook bij de tunnel de snelheid nauwlettend in de gaten.

Hoe nauwlettend precies, wordt niet bekendgemaakt. ,,Er staat wel netjes een bord met de waarschuwing dat we misschien controleren,’’ zegt woordvoerster Martine de Bas van de politie Zuid-Holland Zuid.

Flitsauto’s zijn dezer dagen regelmatig te vinden langs de rijksweg, maar De Bas wil niet zeggen hoe vaak of wanneer.

,,Het hangt ook af van hoe bestuurders zich gedragen. Als de eerste tijd blijkt dat iedereen zich netjes aan die 90 houdt, hebben wij er niet zo veel te zoeken. Rijkswaterstaat heeft bepaald dat dit een veilige snelheid is.’’

Ze zegt nog geen eerste indruk te kunnen geven van het gedrag van weggebruikers. Zij reden de afgelopen jaren op de Moerdijkbrug massaal te hard, toen 70 daar de tijdelijke limiet was.

In 2005 flitste de politie hier 85.000 voertuigen. Sinds het werk aan de brug in september 2006 werd hervat, na een onderbreking van een half jaar, wil de politie geen aantallen meer noemen om niet als ’geldwolf’ te boek te staan. Maar het bekeuren gaat door.

De makers van de internetsite www.flitsservice.nl hebben de eerste flitsauto’s op de A16 bij de tunnel ook al vastgelegd.

,,Ik kom daar elke dag, en ik moet zeggen dat niemand te hard rijdt,’’ weet een bezoeker van deze site. Een ander schrijft: ,,Daar op de A16 is er echt niets aan de hand, alles schuift heel even een klein beetje op en niets van werkzaamheden te bekennen. Gewoon weer een lekkere kassaplek om de snelheid, die daar toch al te laag is, nog lager te maken en extra te incasseren.’’

Woordvoerder Alwin Nijhuis van Rijkswaterstaat nuanceert dat beeld. ,,Er is inderdaad nog niets te zien van bouwwerkzaamheden, maar we moeten ook leidingen opsporen en verleggen en andere voorbereidingen treffen. Daarvoor moeten onze mensen veilig langs de weg kunnen lopen. Daarvoor is een ’barrier’ geplaatst en de weg versmald. Vandaar dat de snelheidsbeperking al wel geldt.’’

Een troost voor bestuurders op de A16: het werk aan de Moerdijkbrug is uiterlijk op 28 mei klaar en dan gaat de limiet daar weer omhoog naar 120 kilometer.

 
 
Bron: AD
 
  5-8-2007  


|

FlitsKaart