Nieuwe politiechef West-Brabant: verkeersboetes te hoog (update: Verkeersboete omlaag? Geen denken aan)





 

De verkeersboetes in Nederland zijn te hoog. Dat zegt de nieuwe politiechef van West-Brabant/Zeeland, Hans Vissers in een interview met Omroep Brabant. Volgens Vissers zijn we in Nederland 'doorgeschoten met de hoogte van de boetes'.

Vissers: "Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden. Agenten willen liever wat vaker schrijven voor kleinere boetes, dan in één keer dit soort klappen uitdelen. Ik denk dat we met de hoogte van de boetes echt zijn doorgeschoten."

De oproep is opvallend, omdat vooralsnog niemand binnen de politietop het geluid heeft laten horen. Alleen de politievakbonden stelden twee jaar terug dat de verhouding tussen overtredingen en de hoogte van de bekeuring zoek is. Zo betaal je voor onnodig toeteren 350 euro, onvoldoende afstand houden 240 euro en parkeren op een invalideplek 340 euro. Politiechef Frans Heeres van Oost-Brabant zegt dat de verkeersboetes nu hoog genoeg zijn.

Hoge drempel
Volgens de nieuwe politiechef is het gevoel in 2013 niet anders en hebben agenten nog steeds grote moeite om het bonnenboekje tevoorschijn te halen.

"Het geluid is bij minister Opstelten bekend. We zijn loyale ambtenaren. Dus als hij zegt dat de boetes zo hoog zijn, dan zijn ze zo hoog. Dan moeten we gewoon ons werk doen. We zeggen ook: jongens, het is vervelend maar je moet ze wel uitschrijven. Maar ondertussen merk ik dat de agenten het hoge boetes vinden en ze zeggen ook tegen mij dat ze een hoge drempel voelen om ze uit te schrijven."

Ministerie herkent beeld niet
Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat desgevraagd weten dat de politie niet gaat over de hoogte van de boetes en dat ze het beeld niet herkent dat agenten minder bonnen uitschrijven omdat ze die te hoog vinden.


UPDATE: Verkeersboete omlaag? Geen denken aan

Minister Ivo Opstelten van Justitie is niet van plan de verkeersboetes te verlagen. Die hoge boetes maken het verkeer veiliger, zegt hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Kooiman kaartte de boetes in het vragenuurtje aan naar aanleiding van uitspraken van de Brabantse politiechef Hans Vissers. Die zei tegen Omroep Brabant dat agenten soms geen boete geven 'omdat ze vinden dat boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding veel te veel zijn'.

Vissers moet zijn mond houden
Opstelten is van mening dat hij bepaalt hoe hoog de boetes zijn en niet de politie. Hij vindt dan ook dat Vissers zijn mond had moeten houden over de boetes. Opstelten herkent zich ook niet in de woorden van de politiechef. Volgens de minister komen de hoge boetes de verkeersveiligheid ten goede. Kamerlid Kooiman vindt dat Opstelten de agenten niet serieus neemt en is teleurgesteld in zijn antwoord.

Hoogste boetes van Europa
Nederland is het duurste boeteland van West-Europa. De researchredactie van RTL Nieuws vergeleek vorig jaar de tarieven met de ons omringende landen en Nederland scoort het allerhoogst. Volgens betrokkenen heeft dat niets te maken met verkeersveiligheid, maar met het spekken van de kas van Justitie.
Het is niet voor het eerst dat de hoge boetes aan de kaak worden gesteld. De politiebonden luidden vorig jaar al de noodklok over de hoogtes van de verkeersboetes. Die zouden in geen verhouding staan tot boetes die voor andere vergrijpen worden uitgeschreven.

Bron: RTL.nl

 
 
Bron: Omroep Brabant
 
  14-1-2013  


|

FlitsKaart