Nieuwe radardetector maakt geen indruk op OM





 

RIJSWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) is niet onder de indruk van een illegale nieuwe radardetector die eind deze maand volgens de ontwikkelaars in massaproductie gaat. Het zegt geen "wapenwedloopje" met hen aan te willen gaan. " Ze doen hun best maar in hun poging om de verkeersveiligheid constant te verslechteren", stelde een woordvoerder van het OM dinsdag.



Radardetectoren zijn sinds begin dit jaar verboden. Het apparaat dat snelheidscontroles tijdig meldt aan de automobilist en zo een boete voorkomt, is ontwikkeld door vrijwilligers van de internetpagina flitsservice.nl. De politie beschikt over speciale apparatuur om radardetectors in auto's op te sporen, maar die wordt door de komst van de vernieuwde detector onbruikbaar.



De apparaten van de politie meten de straling die de detector gebruikt om de snelheidscontroles op te sporen. De vrijwilligers, die anoniem willen blijven, hebben nu een ombouw voor het apparaat ontwikkeld waardoor de politie die straling niet meer kan zien. Volgens een woordvoerder van de site is het de bedoeling dat de radardetector voor iedereen beschikbaar wordt.



"Wij zijn niet onder de indruk van deze desperate poging om ondanks alles te hard te blijven rijden", zei de woordvoerder van het OM. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie schat dat er momenteel in Nederland 70.000 auto's rondrijden met een radardetector.



Volgens de woordvoerder van flitsservice.nl is er helemaal geen sprake van te hard willen rijden. "We willen voornamelijk de kleine boetes van een aantal kilometer te hard voorkomen", stelt hij. "Minister Zalm (Financiën) verdient op deze manier een leuk extraatje. Dit beleid heeft allang niets meer te maken met verkeersveiligheid."



De radardetector merkt snelheidscontroles met een laserpistool niet op. Daar kunnen automobilisten een laserblocker voor gebruiken. Dit apparaat zorgt ervoor dat de ontvangst bij de politie verstoord wordt. De agenten krijgen bij een snelheidsovertreding een melding dat er te veel licht is om een meting te doen.



De laserblocker is een opvolger van de lasershield die door de rechter is verboden. Ook met de ontwikkeling van de laserblocker zijn de hardrijders de politie een stap voor. Begin maart werden nieuwe laserguns aangeschaft om de lasershields op te kunnen sporen. Die techniek is door de komst van de laserblocker inmiddels achterhaald.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  8-3-2004  


|

FlitsKaart