Nieuwe regeling kentekenplaten

 

Wie zijn kentekenpapieren is kwijtgeraakt hoeft binnenkort geen nieuwe kentekenplaten met een zogeheten duplicaatcode aan te schaffen.

Dat is een kleine cijfertoevoeging, meestal een kleine 1, die ook op de kentekenpapieren vermeld wordt. Bij verlies van een kentekenbewijs of kentekenplaat moesten altijd beide vernieuwd worden. En allebei kregen dan duplicaatcode. In ons land rijden tienduizenden auto’s met een cijfertje 1, 2 of zelfs al 7 op de kentekenplaat. Waarschijnlijk over een paar weken gaat de regeling in.

De koppeling is ooit ingevoerd in de strijd tegen het misbruik van gestolen of verloren kentekenplaten en -bewijzen.

Splitsen
"Helaas kost het voertuigeigenaren wel extra geld en extra rompslomp", aldus RDW-zegsman Hans van Geenhuizen. Om dat te veranderen gaat de RDW op korte termijn deze duplicaatcode splitsen naar een duplicaatcode voor het kentekenbewijs en een voor de kentekenplaten.

Van Geenhuizen: "In de praktijk hoef je bij verlies van je kentekenbewijs dus geen nieuwe kentekenplaten meer te regelen. Andersom geldt ook wanneer je een kentekenplaat bent verloren, je ook geen nieuwe papieren hoeft aan te vragen."

Zoek
Volgens de RDW kwam het dikwijls voor dat kentekenbewijzen van splinternieuwe auto’s al een code kregen en een cijfer 1.

Van Geenhuizen: ,,Dan raakten de papieren zoek en moesten er direct al nieuwe kentekenplaten worden aangemaakt."

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  15-3-2008  


|

FlitsKaart