Nieuwe uitzendingen Fataal





 

Dinsdag begint het tweede seizoen van ‘Fataal’. In alle acht afleveringen is te zien hoe, vaak door een menselijke fout, een ongeval fatale gevolgen had. Presentator Herman Wegter vertelt wat er nieuw is aan het programma, en waarom hij het presentatorstokje heeft overgenomen van Manuel Venderbos.
De eerste serie van Fataal werd bestempeld als behoorlijk heftig en confronterend. “We hebben geprobeerd het in het tweede seizoen wat meer behapbaar te maken,” vertelt Herman. “We focussen nu meer op wat er is misgegaan, en hoe het ongeluk voorkomen had kunnen worden.” Ook de presentatorwissel heeft hiermee te maken. “Het programma is nu anders opgebouwd, waarna er is gekeken welke presentator daar het beste bij past. Ik ben meer journalistiek ingesteld dan Manuel, dat heeft waarschijnlijk meegespeeld.”

Afleiding
Herman weet uit eigen ervaring hoe het is om een (kleine) aanrijding te maken. “Ik reed een keer door het centrum van Amersfoort met achterin twee dochters, toen we in een opstopping terechtkwamen. Steeds een klein stukje rijden en dan weer stoppen. Ik was bezig met het instellen van de Tomtom die ik net had, en tegelijk vroeg mijn dochter achterin aandacht. Ik zat even niet goed op te letten en toen er voor me stevig werd geremd, klapte ik zo op mijn voorganger. Het ging gelukkig niet hard, en de schade viel erg mee, maar ik heb daar wel van geleerd dat je in het verkeer gewoon altijd scherp moet zijn. Een ongeluk kan in een heel klein hoekje zitten.”

Rijtest
In elke aflevering kruipt Herman zelf achter het stuur om een test te doen. “In de aflevering waar een bestuurder door aquaplaning de macht over het stuur verloor, ga ik ervaren hoe het is om een auto te besturen die last krijgt van aquaplaning. We willen de kijker laten zien hoe je in de fractie van een seconde die je in het echt hebt, de juiste keuze kunt maken en een ongeluk kunt voorkomen.” Door alle rijtesten die hij voor Fataal heeft gedaan, is Herman ondertussen behoorlijk voorbereid op onverwachte situaties. “We hebben bijvoorbeeld een test gedaan waarin we laten zien wat er met een auto gebeurt die met veertig kilometer per uur tegen een stilstaand voorwerp aanrijdt. Als je in de auto zit, heb je echt met grotere krachten te maken dan je beseft.”

Impact
Hoe heftig vindt Herman het programma? “Als ik met een vader bij de boom sta waar zijn dochter is omgekomen, is dat behoorlijk heftig. Dan komt het heel dichtbij en zie je het verdriet pas echt. Iemands leven stort in, omdat iemand anders in een fractie van een seconde een verkeerde beslissing heeft gemaakt. De impact van niet goed nadenken kan dus enorm zijn. Achteraf is het moeilijk om te zeggen of een ongeluk te voorkomen was geweest. Een goede voorbereiding en weten wat je moet doen om een ongeluk te voorkomen, is het beste wat je kunt doen.”

Ontwijken
Herman herkent zich in mensen die de handen omhoog heffen en zich afvragen waarom een ongeluk hén is overkomen. “Ik spreek in een van de afleveringen met een jongen die na een avondje stappen met zijn beste vriend, die de BOB was, naar huis reed. Deze vriend reed niet te hard en had niet gedronken, maar toen hij een heuveltje opkwam, zat er opeens een tegenligger op zijn weghelft, die hij niet meer kon ontwijken. Die jongen heeft het overleefd, maar zijn beste vriend niet. Hij vraagt zich ook af: ‘Waarom moet mij dit overkomen?’ Dan weet ik niets te zeggen. In veel gevallen is het ongeluk terug te leiden op menselijke fouten. Iemand reed net even te hard, heeft een biertje teveel gedronken of wilde indruk maken op de meisjes in de auto. Het kan iedereen overkomen. Daarom moet je altijd scherp en oplettend rijden.”


Werkende link

 
 
Bron: internetpagina eo
 
  9-11-2008  


|

FlitsKaart