Niveau politieschool beneden peil2934x

De opleiding aan de politieacademie in Drachten is te licht. Dat vinden studenten en docenten van de school. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid vindt dat de schoolleiding dit ,,knelpunt'' met voorrang moet aanpakken. Ook de examens zijn niet goed genoeg. Ook op de vestiging in Apeldoorn vinden studenten de opleiding niet zwaar genoeg. Docenten op die vestiging adviseren hun (volwassen) leerlingen zelfs de opleiding te combineren met een hbo-studie. De onderzochte academies bieden politieonderwijs op mbo-niveau aan.

De studenten houden tijd over op school. Het aantal uren dat zij aan opdrachten besteden, ligt onder de norm die er op papier voor staat. Het hoofd van de onderwijsgroep schrijft dit volgens de inspectie toe aan ,,overkwalificatie'' van studenten.

Ze zijn gemiddeld al 24 jaar als ze beginnen en hebben dan vaak al een mbo-diploma of zelfs een hbo-opleiding afgerond. Ook in 2004 en 2006 constateerde de inspectie al dat de school niet als zwaar werd ervaren.

Net als toen, zijn ook in 2007 de examens nog niet op orde. De inspectie vindt dit ernstig. Docenten vinden de ‘proeven van bekwaamheid' die de leerlingen moeten afleggen te beperkt en niet realistisch genoeg. Ook mopperen zij over de kennis van de examinatoren. Aan de examens wordt gewerkt, zegt de academie in een reactie.

Als de examens niet zwaar genoeg en te beperkt zijn, bestaat het risico dat leerlingen afstuderen met minder kennis dan de inspectie nodig vindt.

Bron:  Leeuwarder Courant

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram