Nooit meer plankgas naar het oostenDRIEBERGEN - De ochtend na de Utrechtse automarkt is het vaste prik. Via de A1 gaan Oost-Europese handelaren laagvliegend naar huis.Op de A1 is het prijs. De KLPD houdt de ene na de andere buitenlandse wegpiraat aan. FOTO KLPD
Voor het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is het aanleiding speciale controles te gaan houden. De variƫteit aan verkeersdelicten waaraan de autoverkopers zich schuldig maken, liegt er niet om. ,,Het gaat om te hard rijden, maar ook om onvoldoende afstand houden en over de vluchtstrook rijden,'' somt Frans Zuiderhoek van het KLPD op.
,,Die jongens trappen het gas graag flink in als ze voorbij Amersfoort zijn. Dan kunnen ze hun net gekochte waar even op hogere snelheid uitproberen. Naar een bekeuring kraait geen haan. Want wanneer de computer ziet dat het exportkenteken dat ze gebruiken is geregistreerd in Oost-Europa, verwerkt hij de boete niet. Dat gebeurt alleen bij adressen in Duitsland, Belgiƫ en Zwitserland.''
Om aan het vrijspel een einde te maken, houdt de snelwegpolitie sinds februari speciale automarktcontroles. Ze controleerde een paar weken geleden op de A1 bij Barneveld de snelheid. Elke auto met een exportkenteken - wit met zwarte letters - of buitenlands nummerbord die ze flitsten, werd vijf kilometer verderop van de weg gehaald. Op een parkeerplaats kon de bestuurder vervolgens handje contantje of met een creditcard afrekenen.
,,Op een gegeven stond er een file op de parkeerplaats waar we mensen opvingen, zo druk was het,'' vertelt Zuiderhoek. Alles bij elkaar slingerde de politie 26 autohandelaren op de bon. Ze waren goed voor tien procent van alle mensen die op deze dag op te hard rijden werden betrapt .
Behalve voor rijden met te hogen snelheid - in de helft van de gevallen met een aanhanger - schreven de agenten ook boetes uit voor bellen zonder oortje en over de vluchtstrook rijden. Samen moesten de overtreders voor 1200 euro aan bekeuringen afrekenen. Het signaal dat het KLPD de autohandelaren wil geven, is in elk geval overgekomen. Want na een paar uur droogde de stroom buitenlandse hardrijders weg op. De snelwegpolitie vermoedt dat het nieuws van de controle op de automarkt in Utrecht snel was rondgegaan en dat mensen via de A12 gingen rijden om aan de controle te ontkomen.
,,We zullen daarom bij een volgende actie op twee wegen tegelijk staan,'' zegt Zuiderhoek.

Bron:  AD.nl

Melder: BX gek