Noord Holland: Speciale politieactie schrikt racers af





 

WIJDEWORMER - Met een speciale actie heeft de politie ervoor gezorgd dat straatracers, die omwonenden van sportpark Kalverhoek wekelijks met lawaai en gevaarlijke verkeerssituaties opzadelen, zich zaterdagavond koest hielden.



Een agent schrijft het kenteken op van een van de straatracers die zich op sportpark Kalverhoek in Wijdewormer hebben verzameld. Foto Henk van de Leur
Afgelopen week draaide de politie een actie in elkaar om af te rekenen met de racers. Sinds ongeveer een half jaar is Kalverhoek een populair verzamelpunt van straatracers.



De straatrace-organisatie Streetracing Holland had alle straatracers van Nederland opgeroepen om zich zaterdagavond op het sportpark te verzamelen om van daaruit te protesteren tegen het hardere optreden van de politie tegen straatracers. Elders in het land leidde dat al tot inbeslagnames van auto's. De politie had lucht gekregen van de oproep en begon te werken aan een contra-actie. En zo ontstond de politie-operatie Donut, genoemd naar het straatracetrucje waarbij men de auto's slippend 360 graden laat ronddraaien.



Brieven

De straatracers worden zaterdagavond op het sportpark al opgewacht door politiewijkteamchef Umit Aygun van Wormerland. Met enkele andere agenten deelt hij brieven uit waarin de racers kunnen lezen dat de brief hun laatste waarschuwing is. Overtredingen worden bestraft met boetes en/of in beslagname van de auto.



Inmiddels wordt op het politiebureau in Zaandijk een legertje agenten door actieleider Gerrit Kaper geïnformeerd over operatie Donut. De agenten krijgen te horen dat er opgetreden moet worden tegen de racers. De verzamelde auto's op het sportpark moeten nagekeken worden op gebreken. Als de racers richting het Damgebied in Zaandam gaan, wordt hun auto in beslag genomen. ,,Claxonneren en langzaam rijden willen we ook niet'', aldus Kaper, die een straatracer beschrijft als 'een Sjonnie die kachel met drie g's schrijft'.



Behalve de al op Kalverhoek aanwezige agenten en de agenten op het bureau zijn op dat moment ook politiemensen op toegangswegen naar Kalverhoek aanwezig. Zij houden snelheidscontroles. Menig straatracer krijgt al een boete ver voor hij het sportpark heeft bereikt.



Tegen negen uur begint het langzaam drukker te worden op het sportpark. Auto's, vrijwel allemaal voorzien van brede banden en spoilers, rijden het terrein op. Eenmaal geparkeerd, gooit de bestuurder gelijk de motorkap open waarna de aanwezigen een blik kunnen werpen op de motor. Anderen gooien de achterkant van de wagen open om de geluidsinstallatie te showen. Maar de muziek blijft zacht. Als de volumeknop te hoog gaat, staat er gelijk een agent die dreigt met inbeslagname.



Takelwagens

Er komen steeds meer agenten op het sportpark. Zelfs korpschef Gerard Huijser van Reenen is aanwezig. De politie heeft ook takelwagens laten komen. Om nog maar eens te onderstrepen dat de dreiging tot inbeslagname niet loos is. ,,Ik ben er niet blij mee'', zegt straatrace-organisator Kees over de vele agenten. ,,Ik had wel wat politie verwacht, maar niet zoveel. Ik vind de opkomst nu ook wat matig. Een hoop jongens zijn bang. Je gaat je auto natuurlijk niet zomaar op het spel zetten.''



Mark van der Wiel uit Haarlem vindt zoveel agenten niet nodig. ,,Als ze ons met rust laten, kunnen wij lekker onze gang gaan en kunnen zij iets anders doen.'' Even draait Van der Wiel de volumeknop van zijn muziekinstallatie omhoog. Hij krijgt gelijk bezoek van een agent. ,,Het moest zachter, anders wordt mijn auto in beslaggenomen. Dat doe ik dan maar.'' Van der Wiel zegt de omwonenden te begrijpen die klagen over harde muziek. ,,Maar zoek dan een andere plek voor ons.''



Burgemeester P. Tange van Wormerland loopt tussen de straatracers en zegt niet blij met ze te zijn. ,,De omwonenden klagen over gierende banden en sommigen zeggen dat ze bijna van de dijk zijn gereden. Ze voelen zich onveilig. Dat is niet goed. Afgelopen half jaar is het hier wel prijs. Soms zijn de racers hier twee keer in de week.''



Drukker

Alkmaarder Andy Sijo komt al een half jaar op Kalverhoek. Hij ziet het steeds drukker worden. ,,Steeds meer mensen vinden dit leuk. Ze komen zelfs op de fiets of scooter hierheen.'' Ook Sijo begrijpt de klagende omwonenden. ,,Ik ben er ook voor dat er een afgesloten terrein voor de races komt.''



Het asfalt op het parkeerterrein getuigt van alle bijeenkomsten. Autobanden hebben er een lijnenspel van zwart rubber op achtergelaten. Deze avond zullen er geen sporen meer bijkomen. Angst houdt de racers koest. Om tien uur rijden de ongeveer vijftig wagens het sportpark af. In een lange rij rijden ze naar de Leegwaterweg waar het stoplicht de groep al opdeelt. Verspreid rijden de racers vervolgens naar Amsterdam waar tussen het drukke verkeer van een groep straatracers al geen sprake meer is. Iemand die toch probeert te wachten en met dertig kilometer per uur door de IJtunnel rijdt, gaat gelijk op de bon. De politie beëindigt operatie Donut om kwart voor elf.

 
 
Bron: Noordhollands Dagblad
 
  15-7-2002  


|

FlitsKaart