Nu ook 'verkeersalarm' via mobieltje





 

Na een rampenalarm komt er nu ook een verkeersalarm via de mobiele telefoon. Automobilisten in en om Utrecht worden vanaf zaterdag via een sms-bericht gealarmeerd over verkeersongelukken, spookrijders en omleidingen.

Het gaat om een proef van twee maanden, aldus het AD. Als het experiment goed verloopt, wordt het ‘sms-alarm’ zo snel mogelijk op grote schaal geïntroduceerd.



Dankzij de betere informatie nemen de files in Nederland in de toekomst af, hoopt Rijkswaterstaat. Het gaat volgens een woordvoerder om een experiment dat ‘uniek is in Europa’.



Cell broadcasting

De berichten worden verstuurd via cell broadcasting, een gsm-techniek waarbij via radiogolven tekstberichten die er uitzien als sms’jes naar mobiele telefoons worden verstuurd. Bestuurders worden zo ook gewezen op onverwachte verkeerssituaties en extreme weersomstandigheden; dichte mist, hevige regenval, of spoedreparaties aan het wegdek. File-informatie wordt niet verstrekt.



Minister Peijs (Verkeer) verricht komend weekeinde de aftrap bij een bezoek aan de wegwerkzaamheden bij het knooppunt Oudenrijn. De eerste weken wordt proefgedraaid met een groep van honderd automobilisten. Dat gebeurt in een cirkel met een straal van twintig kilometer rond Utrecht.



Alternatieve routes

Rijkswaterstaat houdt de proef in en om Utrecht, omdat daar vaak omleidingen zijn en er alternatieve routes zijn te vinden.



De overheid is vorig jaar in Zoetermeer begonnen met het testen van cell broadcasting. Inwoners kregen een ‘burgeralarm’ via hun mobieltje over een dreigende explosie, overstroming, gifwolk of andere ramp.

 
 
Bron: Bron:  Rijkswaterstaat
 
  19-4-2006  


|

FlitsKaart