Offensief justitie tegen straatraces

 

door Martijn Koolhoven HAARLEM - Justitie is een grootschalige actie begonnen tegen illegale straatraces, die ieder weekeinde op geheime locaties in het land worden gehouden. Als onderdeel van de actie deed justitie vrijdagavond een inval bij uitgeverij VNU in Hoofddorp.Bij de inval, die de uitgeverij heeft stil gehouden, werd digitaal fotomateriaal in beslag genomen dat freelance fotograaf René Oudshoorn drie weken geleden maakte van illegale straatraces op een industrieterrein in Hoorn.Bij deze straatraces waren zo'n 150 mensen aanwezig en werd met ongeveer 100 auto's geracet.Het fotomateriaal was bedoeld voor een reportage in het autoblad Autoweek. Op de foto's zijn behalve auto's, ook personen en kentekens te zien. Op het beeldmateriaal dat zou worden gepubliceerd, zijn de kentekens onherkenbaar gemaakt, maar op het ruwe materiaal zijn de kentekens wel zichtbaar.

De VNU-top heeft advocaten ingeschakeld om bij justitie te protesteren.

Autoweek-hoofdredacteur Tony Broekhuizen is woedend. "We laten het er absoluut niet bij zitten. We zullen al het mogelijke doen om hiertegen te ageren." Aanvankelijk weigerde de uitgeverij het fotomateriaal mee te geven, waarop justitie dreigde het VNU-gebouw in Hoofddorp te verzegelen.

Fotograaf René Oudshoorn vindt de actie van justitie buiten alle proporties. "De maatregel staat in geen verhouding tot het vergrijp. In Hoorn is niets bijzonders gebeurd: jongeren die met snelle auto's 's avonds een beetje lol maken", aldus Oudshoorn, die ook protest aantekent tegen de inbeslagname.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  2-4-2002  


|

FlitsKaart