OM: gebruik laserecho mag niet





 

22-04-2003 - Advocaat-generaal mr. K.R. van der Velde hield zijn betoog in het hoger beroep van 15 zaken waarin automobilisten laserapparatuur hadden gebruikt. De rechtbank in Leeuwarden had in november vorig jaar bepaald dat het OM niet-ontvankelijk was in deze zaken. Dit in tegenstelling tot uitspraken van meerdere rechterlijke colleges.



Mr. Van der Velde noemde in zijn requisitoir de uitspraak van de rechtbank "onbegrijpelijk". Hij vorderde dat de officier van justitie alsnog ontvankelijk wordt verklaard en dat de zaak wordt terugverwezen naar de rechtbank om inhoudelijk behandeld te worden. Het Hof doet uitspraak op 6 mei. Deze uitspraak betreft dus alleen de ontvankelijkheidvraag.



Het OM en de politie zijn nooit gestopt met het aanpakken van automobilisten, die de snelheidsmeting van de lasergun van de politie verstoren met behulp van eigen apparatuur. Het OM heeft meteen na de gewraakte uitspraak van de rechtbank in november bekendgemaakt, dat het verstoren van de lasergun-snelheidsmeting strafbaar blijft. Het OM blijft gebruikers van een lasershield of laserecho – indien de meting daadwerkelijk wordt verstoord – vervolgen voor “het belemmeren van een opsporingshandeling” (Wetboek van Strafrecht, artikel 184). In eerdere vergelijkbare zaken in Middelburg, Almelo, Den Haag, Zwolle, Assen en Amsterdam zijn veroordelingen uitgesproken.



De Hoge Raad heeft in een arrest van 20 augustus 2000 uitgesproken, dat het gebruik van een gecertificeerde lasergun is toegestaan. De politie zal de maximumsnelheid blijven controleren met de lasergun naast allerlei snelheidscontroles met andere handhavingsmiddelen, zoals de flitspaal, mobiele radarapparatuur, trajectcontrole en video-auto’s.

 
 
Bron: Bureau Verkeershandhaving
 
  24-4-2003  


|

FlitsKaart