OM: lik-op-stukbeleid illegale straatraces





 

DEN HAAG (ANP) - Deelnemers aan illegale straatraces krijgen binnenkort te maken met een lik-op-stukaanpak van justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) zal, waar mogelijk, rijbewijzen innemen, racers arresteren, auto's in beslag nemen en snelrecht toepassen.



Deze maatregelen maken deel uit van het zero-tolerancebeleid van het OM tegen illegale wegraces. Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt. De diverse parketten zullen met gemeenten en regiokorpsen overleggen over de wijze waarop ze straatraces het best kunnen aanpakken. Het OM zegt alles op alles te zetten om een einde te maken aan illegale wegraces.



Het OM denkt een aantal preventieve maatregelen te kunnen toepassen om straatraces tegen te gaan. Zo wil justitie dat de politie opvallend aanwezig is en zichtbaar kentekens noteert. Ook kan ze barricades, zoals bijvoorbeeld hekken of zandhopen, opwerpen. Het OM zal binnenkort met de politie overleggen over een nationale publiekscampagne om racers te ontmoedigen.



Als deze preventieve maatregelen een race toch niet voorkomen, dan zullen politie en justitie gericht optreden. Het aan- en afrijden naar de plekken waar de races gehouden worden, gaat gepaard met veel bravoure of verkeersgevaarlijk gedrag, stelt het OM. Dit zal justitie niet tolereren.



Overtreders krijgen dan ook een proces-verbaal. Als het mogelijk is, zal de politie hun rijbewijs invorderen en de auto's in beslag nemen. Bovendien meldt justitie de overtreding aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, zodat de racer niet zo maar zijn rijbewijs terug zal krijgen.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  26-6-2002  


|

FlitsKaart