'OM meet met twee maten'

 

Woensdag 20 november 2002 - MIDDELBURG - Hagenaar Leon Vermeulen is vreselijk kwaad op het Openbaar Ministerie in Middelburg. Vooral officier van justitie R. Rammeloo moet het ontgelden. Die zou volgens Vermeulen met twee maten meten.
De officier zag twee jaar geleden geen aanleiding om een agent in Terneuzen strafrechtelijk te vervolgen die, te hard rijdend, een botsing had veroorzaakt. Daarbij kwam de broer van de Hagenaar om het leven. Volgens Vermeulen doet de officier van justitie precies het omgekeerde in de zaak van een arts uit Veere. Die overschreed de snelheidslimiet op weg naar een spoedgeval, zonder daarbij aantoonbaar een gevaarlijke situatie te veroorzaken. In deze zaak eiste de officier een geldboete.James Bond"Zijn er bij een zaak wetshandhavers betrokken, dan gelden daarvoor kennelijk andere regels dan voor gewone burgers", stelt Vermeulen bitter vast. "De politie Zeeland heeft dus een license to kill", verwijst hij grimmig naar de titel van een James Bondfilm.De officier eiste tegen de arts een geldboete van 250 euro, waarvan 80 euro voorwaardelijk, omdat hij 102 kilometer per uur reed waar 50 was toegestaan. "Ik wil best aannemen dat er sprake was van een noodtoestand in verband met een reanimatie, maar de snelheidsovertreding was fors", motiveerde officier Rammeloo zijn eis.Bij het ongeluk in juli 2000 waarbij de broer van Vermeulen omkwam, was de politiewagen op weg om assistentie te verlenen bij de aanhouding van een gestolen auto. De wagen reed zonder optische of geluidssignalen met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur waar 50 kilometer was toegestaan. "Mijn broer wilde linksaf slaan en werd daarbij door de politiewagen vol in de flank geraakt."Volgens de officier was de rijwijze geoorloofd en had de agent niet kunnen zien aankomen dat de wagen die hij ging inhalen, linksaf wilde slaan.

De officier van justitie seponeerde de zaak. Dat was voor de familie van het slachtoffer aanleiding om bij het gerechtshof in Den Haag een beklagprocedure aan te spannen. Het Hof stelde de familie in het gelijk. De zaak werd terugverwezen naar de rechtbank in Middelburg. De rechtbank achtte niet bewezen dat de bestuurder van de politiewagen zeer onvoorzichtig en onoplettend had gereden en sprak de agent vrij. De zaak wacht nu op behandeling door het gerechtshof.WrangVermeulen vindt het zeer wrang voor de arts die haast had om een leven te redden dat hij volgens justitie beboet moet worden, terwijl niet eens is aangegeven dat hij door de snelheidsovertreding overige weggebruikers in gevaar heeft gebracht. "Terwijl een agent die ook de snelheid overtreedt, daarbij overige weggebruikers niet alleen in gevaar brengt, maar zelfs schuld heeft aan een overlijden, wordt vrijgesproken."

 
 
Bron: BN de Stem
 
  20-11-2002  


|

FlitsKaart