Ombudsman: foutmarge trajectcontrole onacceptabel

 

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt het onacceptabel dat de overheid 'willens en wetens' ten onrechte boetes oplegt bij trajectcontroles. Dat meldt hij zaterdag. Brenninkmeijer laakt de foutmarge die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) 'aanvaardbaar' vindt.

"Foutmarges passen niet bij een rechtsstaat", stelt Brenninkmeijer. "Een boete mag alleen maar worden opgelegd als de overheid zeker weet dat een automobilist te hard heeft gereden."

Onlangs bleek dat bestuurders van campers of auto's met een fietsrek boetes ontvangen omdat hun voertuig wordt aangezien voor een auto met aanhanger. Daarvoor geldt een lagere maximumsnelheid. Opstelten zei dat de onterechte boetes binnen de foutmarge vallen.

De ombudsman opende een meldpunt. Hij vindt dat de overheid er niet vanuit mag gaan dat de autorijder altijd in de gaten heeft dat hij ten onrechte een boete heeft ontvangen en daartegen dan bezwaar kan maken. "Veel weggebruikers gaan ervan uit dat het wel zal kloppen als zij bekeurd zijn. Bovendien kunnen veel van hen achteraf niet controleren of de boete klopt of niet."

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  24-8-2013  


|

FlitsKaart