Omstreden camera-proef A1





 

APELDOORN/DEVENTER - De ruim dertigduizend automobilisten die dagelijks over de A1 tussen Apeldoorn en Deventer razen, worden vanaf 4 september permanent met camera's bespied. Wie de aangegeven maximumsnelheid negeert, loopt 100 procent kans op een boete.



Vanaf maandag geven schermen boven het wegdek de op dat moment geldende maximumsnelheid aan. Die is afhankelijk van het verkeersaanbod en wordt zodanig gekozen dat filevorming wordt vermeden. Achter de borden hangen videocamera's die elke passerende auto fotograferen. Wie te hard rijdt is gegarandeerd het haasje. Het gaat om een landelijke proef in de strijd tegen files.



De 100 procent pakkans maakt het proefsysteem, dat door Rijkswaterstaat aan de man wordt gebracht met de slogan 'Slim rijden, files vermijden' - in de ogen van de ANWB omstreden. De bond is het vierkant oneens met het koppelen van boetes aan het experiment op de A1. 'Rijkswaterstaat moet draagvlak voor de maatregel creëren; door boetes uit te delen bereik je het tegenovergestelde', aldus woordvoerder M. van Tol.



Woordvoerder S. Aarden van Rijkswaterstaat wijst de kritiek van de ANWB van de hand: 'Mensen zien de borden ruim van tevoren en weten dus dat ze meteen moeten afremmen.' Aarden verwacht de eerste dagen op de A1 een 'bonnenregen', waarna het aantal overtredingen drastisch zal afnemen.



Ondanks haar kritiek komt de ANWB niet in actie tegen de proef. Dat heeft volgens de Zwolse advocate J. Rump ook weinig zin. Volgens haar wordt met dit landelijk experiment van het ministerie van verkeer en waterstaat niet onrechtmatig gehandeld. 'Verkeersveiligheid behoort wettelijk tot de redenen om automobisten te flitsen en te bekeuren.'

 
 
Bron: Deventer Dagblad
 
  29-8-2002  


|

FlitsKaart