Onbevoegden gaven jarenlang boetes





 

LEEUWARDEN - De Friese politie heeft jarenlang onbevoegden ingezet voor de verwerking van fotofilms uit flitskasten langs de weg. Daardoor hebben enkele tienduizenden automobilisten ten onrechte bekeuringen gekregen omdat ze te snel reden of het rode licht negeerden. De kans dat ze hun geld terug kunnen vorderen, is echter nihil.
De onbevoegde medewerkers werkten jarenlang onder de code, het zogeheten stamnummer, van een echte politie-ambtenaar of van een fictieve politieman. Dat maakt dat de boetes ten onrechte zijn uitgeschreven. Want een sanctie opleggen mag volgens de Wet Mulder als je de overtreding als bevoegd politieman hebt vastgesteld. Bij de flitskasten is er maar een die de gedraging ziet en dus vaststelt. Dat is degene die de film uitleest en de gegevens in het systeem invoert.



"Dat kan alleen een agent, een aangewezen ambtenaar of een bijzondere opsporingsambtenaar zijn. Die hebben daar een speciale opleiding voor gevolgd en worden officieel voor die taak beëdigd. Een burger is niet bevoegd een dergelijke handeling te doen", zegt Jacob Vlaar, directeur van het adviesbureau Anders Belicht uit Alkmaar. De oud-politieman Vlaar was in 1990 projectleider bij de invoering van de Wet Mulder. Hij kent als geen ander de ins en outs van die wet.

 
 
Bron: Leeuwarder Courant
 
  6-11-2005  


|

FlitsKaart