Ondanks cao-acties politie;Toch stiekeme radarcontroles

 

Politieacties voor een betere cao of niet, radarcontroles in onopvallende auto’s in bermen, achter struiken en de vangrail vinden nog steeds plaats. Flitsservice.nl registreerde gisteren ruim dertig controles overal in het land: „Kennelijk zijn deze politiemensen lid van een andere vakbond.”

De politiebonden voeren sinds enkele weken actie om verantwoordelijk minister Guusje ter Horst onder druk te zetten. De bonden ACP en ANPV hebben hun leden opgeroepen alleen nog boetes uit te schrijven als er een directe bedreiging is voor de openbare veiligheid. Agenten bepalen zelf de grens.

Hoewel onopvallende radarcontroles nog steeds worden ingezet, is de marge van zeven procent in de apparatuur in veel gevallen omhoog bijgesteld. Dat zegt voorzitter Ron Tournier van politiebond ANPV. „De cao geldt ook voor deze politiemensen. Zij doen dus ook mee aan de acties”, aldus Tournier.

Hij kan echter geen garanties geven dat er na het met hoge snelheid passeren van een radarcontrole geen acceptgiro op de mat valt. ,,Dat weet je pas na zes spannende weken.”

Tournier benadrukt dat het coulancebeleid geen vrijbrief is om het gas extra diep in te trappen. Flitspalen doen niet mee aan de acties. Tournier: ,,Voor hen is er geen cao.”

De tientallen tipgevers van Flitsservice.nl, die ook informatie over de snelheidscontroles levert aan radiostations, hebben tot op heden nog niet kunnen constateren of de snelheidsmarge omhoog is bijgesteld. Martijn Hurks van Flitsservice: „De individuele agent denkt er blijkbaar toch anders over. Rijd je te hard, dan gewoon een bon.”

De politiebonden ACP en ANPV breiden deze week hun acties verder uit. Zo is de parketpolitie, die rechtbanken bewaakt en verdachten vervoerd, gevraagd morgen en vrijdag het werk neer te leggen. Ook gaan er overal in het land politiebureaus dicht.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  1-8-2008  


|

FlitsKaart