Onterechte boetes door falende trajectcontrole

 

Bestuurders van campers en bestelbusjes lopen een grote kans een snelheidsboete te krijgen terwijl ze zich aan de maximumsnelheid houden. Dat komt door een fout in de trajectcontrole boven snelwegen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Door deze fout verstuurt het Openbaar Ministerie minstens honderden onterechte snelheidsboetes per jaar. Het probleem bestaat al tien jaar en het OM weet er van, maar heeft automobilisten nooit gewaarschuwd.

Het gaat in ieder geval vaak fout bij campers en bedrijfswagens, maar de fout is volgens het OM ’theoretisch’ ook mogelijk bij personenauto’s met fietsenrekken. Oorzaak is dat het trajectcontrolesysteem campers en bedrijfsauto’s ten onrechte kan aanzien voor een auto met aanhangwagen, waarvoor een maximumsnelheid geldt van 90 kilometer per uur.

Het Openbaar Ministerie geeft in een reactie aan dat het probleem bekend is en dat er jaarlijks tussen 200 en 300 bestuurders van campers en bestelbusjes komen klagen over hun onterechte boete. Onduidelijk is hoeveel automobilisten niet klagen en de boetes onwetend hebben betaald.

Officier van Justitie Lars Stempher zegt dat het om een technisch probleem gaat. Het OM is in overleg met de fabrikant en de Rijksdienst voor het Wegverkeer om de fouten er uit te halen.

Trajectcontrole niet gestopt
Ondertussen worden er elke dag nog onterechte boetes uitgeschreven, omdat het een geautomatiseerd systeem is. Het OM is niet van plan om alle trajectcontrolesystemen in Nederland stil te leggen: "wij gaan door met het systeem", zegt Stempher.

Het Openbaar Ministerie roept wel iedereen op die twijfelt over een boete om zich te melden. Ook boetes waarvan de bezwaartermijn is verstreken, worden in behandeling genomen.
De trajectcontrole blijft aanstaan

Voor video Klik hier

De trajectcontrole blijft aanstaan, zegt het OM. Want slechts in een paar gevallen zijn er ontrechte boetes. Maar heel veel duidelijkheid over hoe lang het OM al wist van de problemen komt er niet.

Ombudsman onderzoekt falende trajectcontrole

De trajectcontrole blijkt niet goed te werken, waardoor veel mensen onterecht een snelheidsboete krijgen, onthulde RTL Nieuws eerder vandaag. De Nationale Ombudsman wil opheldering van het Openbaar Ministerie en start een eigen onderzoek.

Door een fout in de trajectcontroles heeft Justitie onterecht grote aantallen snelheidsboetes opgelegd. Het gaat fout bij campers en bedrijfswagens, en mogelijk bij personenauto's met een fietsenrek. Het systeem ziet die namelijk aan voor auto's met aanhangers, en die mogen minder hard.

Ombudsman Brenninkmeijer wil weten hoe lang dit nog gaat duren. "Dus: wanneer worden de fouten uit het systeem gehaald." Hij eist dat het OM met waarborgen komt waardoor mensen niet ten onrechte beboet worden en er niet zelf achteraan moeten als ze een boete krijgen. En hij wil ook weten wat Justitie nu doet voor de mensen die al een onterechte boete hebben gekregen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het OM al jaren van de fout in het systeem weet, maar mensen nooit heeft gewaarschuwd.

Trajectcontrole niet gestopt
Ondertussen worden er elke dag nog onterechte boetes uitgeschreven, omdat het een geautomatiseerd systeem is. Het OM is niet van plan om alle trajectcontrolesystemen in Nederland stil te leggen: "wij gaan door met het systeem", zegt officier van Justitie Lars Stempher.

Het Openbaar Ministerie roept wel iedereen op die twijfelt over een boete om zich te melden. Ook boetes waarvan de bezwaartermijn is verstreken, worden in behandeling genomen.

Bron: RTL Nieuws

 
 
Bron: RTL Nieuws
 
  17-6-2013  


|

FlitsKaart