Ook Engeland gaat naar de 130 op de snelweg?

 

Een goed voorbeeld doet goed volgen. Nu we in Nederland knopen hebben doorgehakt omtrent de verhoging van de Vmax naar 130 km/u en dit langzaam maar zeker een feit wordt gaat het bij de eilandbewoners kennelijk ook jeuken. In de Britse media komen nu berichten naar voren over een mogelijke nieuwe Vmax van 80 mph (~130 km/u).

Zoals we reeds wisten behoren de Engelse snelwegen tot de veiligste ter wereld, alleen kan je er nooit echt doorrijden. De huidige maximumsnelheid ligt namelijk op 70 mph, wat neerkomt op zo’n 113 km/u. Mocht de verhoging naar de 80 doorgaan, dan levert dit een winst van 16 km/u op, waarmee het VK zou aansluiten bij landen als Frankrijk en (deels) Nederland. De Spanjolen zullen jaloers zijn.

De huidige maximumsnelheid (van 70) geldt al sinds 1965 in Engeland. In de ruim 45 jaar die inmiddels verstreken zijn is er zowel op het gebied van veiligheid als prestaties (en dan moet je zeker denken aan een flink kortere remweg) enorme vooruitgang geboekt, hetgeen ook in de ongevalsstatistieken terug te zien is. Desalniettemin waarshuwt de Parliamentary Advisory Council on Transport Safety (zeg maar de Engelse maatjes van Koos Spee) voor een 10% toename van het aantal verkeersdoden.

Als het een beetje mee zit hebben de Britten hun nieuwe Vmax al voor de zomer, zo meldt The Daily Mirror. De ministers willen de verhoging namelijk voor het zomerreces door het Parlement loodsen. De Britse regering is er overigens nog niet over uit of de nieuwe Vmax overal ingevoerd moet worden of slechts selectief. Wij weten het antwoord al wel. Hoe dit nieuws in huize Clarkson wordt ontvangen weten we niet, mar we zullen er ongetwijfeld over te horen zodra Top Gear uit zijn lenteslaap ontwaakt.

 
 
Bron: autoblog
 
  14-3-2011  


|

FlitsKaart