Ook ervaren bestuurders rijden risicovol





 

Ook ervaren bestuurders vertonen roekeloos rijgedrag. Dat is de uitkomst van onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Volgens verkeerspsycholoog Adriaan Heino van Centraal Beheer Achmea, die daarmee berichtgeving in de Telegraaf van zaterdag bevestigt, is dat gedrag niet meer alleen toe te schrijven aan jongeren.

Spanning

"Er zijn mensen met een hogere behoefte aan spanning en variatie in het verkeer. In veel gevallen blijken dat mannen die langer dan vijftien jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Zij vertonen gedrag dat de maatschappij als riskant bestempelt, maar ervaren dat zelf niet zo", aldus Heino.

Uit het onderzoek blijkt dat deze groep automobilisten meer zogeheten beoordelingschades heeft in vergelijking tot de meer behoudende automobilisten.

Dat is schade ten gevolge van een beoordelingsfout, zoals achterop een voorganger botsen, slippen of in de berm terechtkomen.

Overtredingen

Ook maakt de groep meer overtredingen zoals het niet stoppen bij een stopbord(44 procent), te dicht op een voorligger rijden (40 procent), geen richting aangeven (38 procent) en geen voorrang verlenen (34 procent).

Uit eerder onderzoek van de verzekeraar blijkt dat de bewuste groep het eigen gedrag niet als riskant ervaart en niet bewust op zoek is naar risico’s.

Sportief

"Ze zien zichzelf als sportieve rijders, overtreden vaker de verkeersregels en zijn snel afgeleid. Algemeen geldt dat mensen functioneren op een spanningsniveau waarbij ze zich prettig voelen. Voor sommige mensen is 140 kilometer per uur rijden het niveau waarbij ze zich prettig voelen. Ze rijden dan niet zo om bijvoorbeeld een ongeluk te veroorzaken."

Om deze groep mensen te bereiken met de boodschap dat ze veiliger zouden kunnen rijden, zouden ze volgens Heino bijvoorbeeld kunnen worden beloond voor gewenst gedrag.

 
 
Bron: nu.nl
 
  8-9-2008  


|

FlitsKaart