Op naar 12.000 snelheidsbonnen





 

APELDOORN - In het politiedistrict Apeldoorn gaan volgend jaar zo‘n 12.000 mensen op de bon vanwege een snelheidsovertreding. Zo tegen het eind van het jaar komen de voorspellingen van helderzienden, astrologen en andere zieners weer op gang. Het aantal bonnen voor te hard rijden heeft daar echter niets mee van doen.



De politie heeft gewoon al zwart op wit hoeveel processen-verbaal er voor zo‘n overtreding geschreven gaan worden. Liever gezegd: moeten worden, want het feit dat het op papier staat heeft alles te maken met de ‘prestatie-afspraken‘ die de politiekorpsen tegenwoordig moeten naleven. Zo meldt een ander streefgetal dat in 2004 een kleine 1400 ‘Apeldoornse‘ bonnen voor rijden door rood licht de deur van het justitieel incassobureau uitgaan.



De lijst vermeldt ook een aantal verwachtingen. Zo is het vermoeden dat er 634 aangiftes van inbraak of diefstal uit woningen opgenomen gaan worden.



Dat aantal is vanzelfsprekend lastiger te beïnvloeden; dat gaat vooral indirect door inbraakpreventie en surveillances. Met streefcijfers als voor de snelheidscontroles ligt dat anders. Politiewoordvoerder B. Top vertelt dat de politie in de loop van het jaar bij houdt of ze wat betreft de taakstellingen ‘op schema ligt‘. Met andere woorden:zijn er nog te weinig bonnen, dan gaat de politie ergens langs de weg staan. Dat is echter niet zo bureaucratisch bedoeld als het lijkt, legt Top uit. ‘We gaan natuurlijk niet zomaar lukraak ergens staan flitsen. We kiezen wel degelijk trajecten uit waar het nodig is om te controleren. Met andere woorden: we dienen ook het doel van verkeersveiligheid.‘



Het is bovendien niet zo dat de politie pas tevreden is over een controle als er tenminste een bepaald aantal bekeuringen is genoteerd. Als een paar keer achtereen het aantal overtreders rond dertig ligt, is dat toeval, aldus Top. ‘We stellen vantevoren vast dat we ergens twee of drie uur gaan staan. En als er in die tijd weinig overtredingen zijn, dan is dat zo.‘



Het korpsplan 2004 vermeldt verder nog dat de politie drieduizend manuur gaat besteden aan toezicht tijdens en rond wedstrijden van AGOVV. Voorkomen van overlast door zwervers in de binnenstad vraagt 1200 uur, het zelfde is nodig voor tegengaan van drugsoverlast in het centrum.

 
 
Bron: De Stentor
 
  12-5-2003  


|

FlitsKaart