Optospeed is terug

 

Woensdag 25 juni, EINDHOVEN - Verkeer dat de Van Oldenbarneveltlaan in Tongelre hardrijdend als sluiproute gebruikt, riskeert de komende tijd een bekeuring. Maandag is het team Verkeershandhaving van de politie er begonnen met mobiele snelheidscontroles.De politie doet dit omdat er veel klachten komen van omwonenden. Naar aanleiding van die klachten zijn snelheidsmetingen gehouden met behulp van detectielussen in het wegdek van de Van Oldenbarneveltlaan en de Orpheuslaan. Dat heeft volgens de politie en de gemeente verontrustende resultaten opgeleverd: dertig tot veertig procent van de automobilisten rijdt op de Van Oldenbarneveltlaan harder dan het toegestane maximum van vijftig.

'Vooral het rijgedrag buiten de spits is zéér zorgelijk', zegt een politiewoordvoerder. 'Er zijn snelheidspieken gemeten van negentig kilometer per uur.'

Hoe lang de controles gaan duren, is niet bekend. 'Er is geen eindtermijn voor dit project vastgesteld', zegt de woordvoerder. 'De controles worden opgenomen in het reguliere programma. Zodra de gemiddelde snelheden teruglopen, wordt ook het aantal controles hier minder. Maar stijgt het snelheidsgemiddelde, dan wordt de controlefrequentie weer opgevoerd. Voorlopig gaan we uit van vrijwel dagelijkse controles, gedurende meer uren per dag.'Opto-speedDe snelheidsmetingen worden op verschillende manieren gedaan: per mobiele controle (auto), met een laserpistool en met de 'Opto-speed'. Dit laatste apparaat - van Duitse makelij - is een vrij nieuwe vinding. Het werkt volgens de politiewoordvoerder met een soort van dubbele fotolens. Het contrast tussen een voertuig en de stilstaande achtergrond wordt met behulp van een computer vastgelegd. Groot voordeel - voor politie en justitie - van de Opto-speed is dat lasershields en andere verklikkers in auto's deze manier van snelheidsmeten niet detecteren.

Weggebruikers worden met borden langs de weg geattendeerd op de snelheidscontroles.

 
 
Bron: Eindhovens dagblad
 
  25-6-2003  


|

FlitsKaart