Parkeerbelasting in twintig jaar vertienvoudigd

 

De opbrengsten van parkeerbelasting is dit jaar naar verwachting tien keer zo hoog als twintig jaar geleden. De gemeenten verwachten dit jaar 533 miljoen euro op te halen.

Een kwart daarvan gaat naar de gemeente Amsterdam, dat 130 miljoen euro ophaalt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Van alle gemeentelijke belastingen steeg de parkeerbelasting de afgelopen twee decennia gemiddeld het meest.

Voor parkeren moest jaarlijks gemiddeld twaalf procent meer worden betaald. Voor bouwleges en rioolrecht stegen de kosten jaarlijks nog geen tien procent.

Uitbreidingen

Het duurdere parkeren komt niet alleen door tariefstijgingen, maar zeker ook door de uitbreidingen van het betaald parkeren. Er moest de afgelopen twintig jaar op steeds meer plekken en voor een steeds langere periode worden betaald.

Het aantal gemeenten waar voor het parkeren moet worden betaald nam toe van 126 in 1989 tot 159 nu.

Zandvoort

Het parkeerbeleid is voor grote steden als Amsterdam en voor toeristische plaatsen als Zandvoort een melkkoe. Dit jaar waren de inkomsten uit het parkeren voor Amsterdam een kwart van de gemeentebegroting. In Zandvoort was dit 22 procent.

Het zijn vooral de grote gemeenten die geld rekenen voor parkeren. Alle gemeenten met meer dat honderdduizend inwoners vragen geld voor een parkeerplek. Daarentegen moet in een op de drie gemeenten met twintig- tot vijftigduizend inwoners voor het parkeren worden betaald en in een op de zeven gemeenten met minder dan twintigduizend inwoners.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  31-8-2009  


|

FlitsKaart