Parkeerkaartje verdwijnt in Amsterdam





 

Het parkeerkaartje achter de voorruit heeft zijn langste tijd gehad in Amsterdam. Binnen een halfjaar betalen mensen met hun telefoon, kunnen ze hun kenteken intoetsen op een digitale parkeerautomaat of hebben ze een parkeervergunning.

Dat verwacht een woordvoerder van de Dienst Stadstoezicht van de gemeente.

Wanneer er geen parkeerkaartjes of vergunningen meer achter de ruit liggen, kijken parkeerwachten naar de nummerplaat. Alle manieren waarop kan worden betaald worden gekoppeld aan de kentekens.

De gemeente rijdt binnenkort rond met auto’s met zeven scanners die de kentekens lezen en op die manier vaststellen of iemand heeft betaald. De mannen op scooters die auto’s controleren zijn alleen nog nodig voor auto’s waarvan het kenteken niet leesbaar is, bijvoorbeeld als auto’s heel dicht op elkaar geparkeerd staan.

Scanauto

De eerste twintig nieuwe parkeerautomaten waarmee via het kenteken kan worden betaald zijn al in gebruik genomen in het centrum. Eén scanauto rijdt al rond om de klanten van de nieuwe automaten op de Herengracht te controleren.

Wat nog wel even op papier blijft is de parkeerboete. Daarvoor wordt voorlopig nog wel een ouderwetse bon uitgeschreven die handmatig achter de ruitenwisser wordt geplaatst, zegt de woordvoerder. Maar op langere termijn gaan ook de boetes automatisch. Daarvoor krijgen mensen dan gewoon een acceptgiro thuis zoals bij verkeersovertredingen.

Minpuntje

Enige minpuntje van de ontwikkeling is volgens de woordvoerder dat nu nog veel verschillende technieken op elkaar moeten worden afgestemd, maar dat verloopt volgens hem allemaal prima. "Maar de techneuten hebben er hun handen vol aan."

In Rotterdam zijn parkeerders voorlopig nog gewoon aangewezen op papier. Daar liggen vergunningen nog achter de voorruit, is het 06-parkeren gekoppeld aan een kaart achter de ruit en moet ook het parkeerkaartje nog worden geprint. "Het is niet uitgesloten dat we van het papier afstappen", zegt een gemeentewoordvoerder. "Maar dat gebeurt niet op korte termijn."

 
 
Bron: nu.nl
 
  1-3-2009  


|

FlitsKaart