Peijs sleutelt aan 80-kilometerlimiet Den Haag

 

DEN HAAG - Minister Peijs (Verkeer) is bereid te sleutelen aan de 80-kilometerzone over de A12 tussen Voorburg en Den Haag. Voor het uitgaande verkeer is ze bereid in de spits een hogere snelheid toe te staan om de doorstroming te verbeteren, gaf ze dinsdag in de Tweede Kamer aan.

CDA-Kamerlid Van Hijum wil vanwege de toegenomen filedruk, waarbij de A12 de kroon spant, per direct af van de 80-kilometerzones rond de vier grote steden. De VerkeersInformatieDienst (VID) kwam dit weekeinde met cijfers over de groeiende files op die plekken. Peijs kwam haar partijgenoot deels tegemoet voor het stuk over de Utrechtse Baan bij Den Haag. Binnen twee weken komt ze met maatregelen. Ze suggereerde dat voor het uitgaande verkeer in de spits de snelheidslimiet tot 100 kilometer zal worden verhoogd.
Voor het inkomende verkeer blijft alles bij het oude, omdat er een extra spitsstrook ligt en 80 kilometer de limiet is en blijft.
Amsterdam, Utrecht en Rotterdam
Voor de overige drie gewraakte plekken, de A10-West bij Amsterdam, de A12 bij Utrecht en de A20 bij Rotterdam, blijft de maximumsnelheid voorlopig eveneens op 80 kilometer.
Peijs onderstreepte dat de zones niet zijn ingesteld om de files te verminderen, maar vooral om de luchtkwaliteit voor omwonenden te verbeteren. ,,Als er meer files zijn, dreigt de luchtkwaliteit in het gedrang te komen'', erkende ze wel. De evaluatie van dat effect met eventueel een pakket maatregelen komt, volgens planning, in mei.


 
 
Bron: DvhN
 
  4-4-2006  


|

FlitsKaart