'Poetsvrouw' Peijs opent campagne voor 80 kilometerx

DEN HAAG - Vanaf dinsdag zullen automobilisten rond de vier grote steden niet harder dan 80 kilometer per uur mogen rijden. Per 1 november geldt op een aantal wegvakken deze lagere maximumsnelheid. Minister Peijs (Verkeer) opent in de ochtendspits op een tankstation op de A12 richting Utrecht de campagne daarvoor. Zij lapt vanaf kwart voor negen de voorruiten van auto's die komen tanken, maakte haar ministerie donderdag bekend.
Het motto van de campagne is „rij schoner, rij 80 in z'n 5”. De maximumsnelheid van 80 kilometer gaat gelden op de A10 West tussen Nieuwe Meer en de Coentunnel (Amsterdam), de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein (Rotterdam), de parallelbanen van de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten (Utrecht) en de A12 tussen het Prins Clausplein en Den Haag centrum.
Peijs, die de plannen een jaar geleden in de Tweede Kamer aankondigde, wil zo luchtvervuiling en geluidsoverlast aanpakken. Op de A13 bij Overschie loopt sinds 2002 al een experiment met zo'n 80-kilometerzone. De lucht is daar volgens Peijs een stuk schoner geworden en het lawaai een stuk minder, terwijl de vertraging voor de automobilist beperkt blijft.
Haar departement is van plan autorijders voor de nieuwe zones met snelheidsbeperking te waarschuwen via radiospotjes, motto- en matrixborden langs en boven de snelweg, advertenties in kranten en huis-aan-huisbladen. Snelheidsduivels kunnen immers makkelijk tegen de lamp lopen, omdat er op de bewuste wegvakken permanente snelheidscontrole via trajectcontrole komt.
In totaal geldt de nieuwe snelheidsbeperking op 25 kilometer weg. Milieudefensie vindt dat veel te weinig en probeert via de rechter gedaan te krijgen dat op ruim 200 kilometer rond de grote steden de limiet naar 80 kilometer per uur omlaag gaat.
Verkeer en Waterstaat laat op tal van andere tankstations rond de grote steden promotieteams uitrukken om ramen te lappen. Na de wasbeurt krijgen de bestuurders een sachet met schoonmaakdoekjes, met de tekst „rij schoner, rij 80!”.

Bron:  Telegraaf.nl

Melder: Superkoerier

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Ga allemaal veel langzamer rijden, ook buiten de spits. Rij 60, nog beter voor het milieu! Dat het verkeer er een chaos door wordt, dat is dan jammer. Dus echt iedereen aan de 60 ipv 80. Laat het verkeer in het 100 lopen!