Politie Drenthe meet ergernis over weggedrag





 

Roswinkel - De politie Drenthe is een project begonnen om het weggedrag op een aantal beruchte wegen te onderzoeken. Het gaat om wegen in Drenthe waarover veel wordt geklaagd door buurtbewoners. Met intensieve controles over een langere periode onderzoekt de politie of de klachten van omwonden hout snijden.



De politie begon het project subjectieve verkeersonveiligheid (psv) in april van dit jaar. De eerste controles met radarapparatuur en de lasergun waren op de Hoofdweg in Roderwolde en de Hoofdstraat in Zuidwolde. Later kwamen hier het Rechtuit in Hollandscheveld en de Roswinkelerstraat in Roswinkel bij. De eindresultaten van de stelselmatige controles worden dit najaar verwacht en gepresenteerd aan de wegbeheerders, de betrokken gemeenten en provincie.



Tussen april en begin deze maand zijn voor het project subjectieve verkeersonveiligheid 1380 weggebruikers gecontroleerd in de genoemde plaatsen. Gekeken werd naar alcoholgebruik, het dragen van de gordel en helm (bij bromfietsers) en snelheid. Geen van de weggebruikers kreeg een proces‑verbaal voor alcoholmisbruik. In 555 gevallen werd een weggebruiker door de politie aan de kant gezet. 135 bestuurders werden bekeurd voor het niet‑dragen van de autogordel.



De politie selecteert de wegen op basis van klachten van omwonenden. Uitgerekend die verkeersdeelnemers zijn vaak de boosdoener, weet ook Fedde Oosting van plaatselijk belang Roswinkel: "Hier wordt pittig gereden, vooral ook door dorpsbewoners." De Roswinkelerstraat is al eens aangepakt. Er kwamen wegversmallingen, fietspaden en de straat is verdeeld in een 30‑, 50‑ en 60‑kilometerzone.



"We hebben hier ook een poos flitspalen gehad, maar die zijn door de provincie weggehaald. Daar snappen we hier niets van, want die palen hadden een preventieve werking. Dat mensen hier te snel rijden, ligt aan hun gedrag", stelt Oosting.



De Drentse politie breidt het project uit. Binnenkort volgen voor langere tijd verkeersmetingen in Oosteinde, 't Haantje en Stieltjeskanaal.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  17-8-2006  


|

FlitsKaart