Politie flitst weinig op gevaarlijke plekken

 

De politie voerde in 2010 weinig snelheidscontroles uit op gevaarlijke plekken. Op de tien meest gecontroleerde plekken vond maar 3% van de aanrijdingen plaats. Dat blijkt uit onderzoek van de VID in opdracht van RTL Nieuws.

Echt fout

In het regeerakkoord staat dat er juist meer gecontroleerd moet worden op verkeersonveilige plekken. De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat het KLPD veel meer moet kijken naar verkeersonveilige plekken. "Snelheidscontroles moet je in ieder geval doen op plekken waar veel ongelukken zijn. Nu doen ze controles op plekken waar ze mensen voor een paar kilometer te hard kunnen pakken. Dat is echt fout," zegt Charlie Aptroot, woordvoerder Verkeer en Vervoer.

VID

In totaal stonden de flitsteams 139 keer op de 10 plekken waar in 2010 de meeste aanrijdingen plaatsvonden. Dit is slechts 6% van het totaal aantal controles, zegt Patrick Potgraven van de VID. "De inzet van snelheidscontroles houdt veel te weinig verband met de locaties waar de meeste ongevallen gebeuren."

Milieu

Frans Zuiderhoek, woordvoerder van het KLPD, ziet dat anders: "We proberen juist op de gevaarlijke plekken te controleren. Maar het is ook belangrijk om te controleren op plekken waar bijvoorbeeld het milieu in het geding is."

Minder controles

In 2010 is er op de Nederlandse snelwegen minder op snelheid gecontroleerd dan in de jaren ervoor (zie hieronder), blijkt uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de VID. De flitsteams van het KLPD stonden in 2010 ruim 2400 keer bij onze snelwegen. Dat is 13% minder dan in 2009. Volgens het KLPD komt dat door een tekort aan personeel en door het strenge winterweer.


RTL Nieuws schreef: Minder snelheidscontroles door KLPD

Er is in 2010 13% minder geflitst dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een inventarisatie van het KLPD. Op de A2 werd verreweg het meest op snelheid gecontroleerd. RTL Nieuws heeft alle flitslocaties in kaart gebracht. Download hier het overzicht voor op jouw routeplanner.

2417 controles

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) heeft vorig jaar 2417 mobiele snelheidscontroles uitgevoerd. Dit zijn 359 controles minder dan in 2009, een daling van 13%. De vermindering in het aantal controles komt volgens het KLPD door het winterse weer en door een tekort aan personeel.

Tekort aan personeel

Normaal bemannen 22 verkeerspolitieagenten de mobiele flitswagens; vorig jaar waren dit er slechts 16. In de loop van 2011 hoopt het KLPD weer 22 man in dienst te hebben. De verwachting is dan ook dat het aantal controles dit jaar zal stijgen.

Minder boetes

In totaal werd er in 2010 bij 1.258.234 automobilisten een snelheidsovertreding geconstateerd. Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau ontvingen 827.976 automobilisten daadwerkelijk een bon op de deurmat. Dit zijn 130.000 boetes minder dan in 2009.

Waar stonden ze?

Zie bovenstaande link.

Wegwerkzaamheden

Hoewel het totaal aantal snelheidscontroles is gedaald is er wel meer gecontroleerd bij wegwerkzaamheden. Dit kondigde het KLPD vorig jaar al aan naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws.

A2 is nummer 1

Verreweg het meest werd er gecontroleerd op de A2. Daar stonden de mobiele flitswagens 408 keer in 2010, waarvan 82 keer tijdens werkzaamheden. Tijdens al die controles werden 318.622 overtredingen geconstateerd, 20.000 minder dan het jaar ervoor. Hiermee is de A2 nog steeds met afstand de nummer 1 wat snelheidsovertredingen betreft.

 
 
Bron: RTL Nieuws
 
  3-9-2011  


|

FlitsKaart