Politie gaat verkeer intensief controleren

 

DELFT | De politie van Delft gaat de komende maand intensief controleren om de verkeersveiligheid te vergroten. Tijdens de controles letten agenten vooral op agressie in het verkeer, en daarom vooral ook op jongeren die op gestolen scooters rondrijden. Voor de nieuwe controles gebruikt de politie Delft onder meer een onopvallende videowagen.
De intensieve verkeerscontroles in Delft zijn een proefproject van het korps Haaglanden, legde de Delftse bureauchef Van der Plas gisteren tijdens de presentatie op het hoofdbureau van politie aan de Jacoba van Beierenlaan uit.
"Verkeer is geen prioriteit voor het Bureau Delft, maar bij deze controles maken wij wel een koppeling met onze bureauprioriteiten, zoals geweld en straatroven. Daders hiervan verplaatsen zich nogal eens per scooter". De politie kondigt aan dat ook wordt gecontroleerd op 'gewone' zaken als het dragen van een gordel of een integraalhelm, snelheid en alcohol.


Volgens Van der Plas zijn intensieve verkeerscontroles niet alleen goed voor het terugdringen van verkeersovertredingen. Hij stelt dat het tevens een effectief middel is om criminele activiteiten bij de wortel aan te pakken. "Wij komen regelmatig wapens tegen bij verkeerscontroles", zo verklaart hij.
Verdachte
Tijdens de presentatie showden agenten de nieuwe apparatuur. Daarmee hielden zij al binnen tien minuten een verdachte van een scooterdiefstal aan. In een in opdracht van de Volkskrant gepleegd onderzoek scoorde Delft overigens goed op het gebied van verkeersveiligheid. Op dat vlak eindigde de Prinsenstad op de vijfde plaats. De veiligheid van het verkeer zou hier drie maal beter zijn dan in Eindhoven, dat op de laatste plaats eindigde. SGBO, het onderzoeksbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, verrichtte het onderzoek dat in maart zijn resultaten presenteerde.


Volgens de politie is gebleken dat agressie in het verkeer één van de grootste punten van ergernis is. Om dit tegen te gaan wordt de onopvallende videoauto in de regio ingezet. Deze zal zich vooral ook richten op bumperkleven, te hard rijden, rechts inhalen, verkeerd invoegen en door rood licht rijden.
De onopvallende auto beschikt over een krachtige motor zodat de bestuurder snelheidduivels goed kan bijhouden. Een aantal radarauto's gaat vooral letten op overtredingen van de maximumsnelheid.


De intensieve controles worden begeleid door het bureau verkeershandhaving van Haaglanden. Deze wil met de Delftse pilot een aantal nieuwe procedures testen. Zo is er een aparte procedure voor de verwerking van de bonnen gemaakt.
In augustus verplaatst de politie Haaglanden de de intensieve verkeerscontrole naar Den Haag.

 
 
Bron: Haagsche Courant
 
  18-6-2002  


|

FlitsKaart