Politie gaat wegpiraten aanpakken





 

AMSTERDAM - Politie en justitie gaan binnenkort harder optreden tegen weggebruikers die herhaaldelijk de fout in gaan. De bedoeling van de verscherpte aanpak is agressieve weggebruikers vaker te arresteren en langer van de straat te houden. De stad kent een onbekend aantal personen dat zich geregeld schuldig maakt aan verkeersovertredingen.



De speciale aanpak wordt begin 2004 ingevoerd. Het project, genaamd Catch Can, is gericht op de zogenoemde 'verkeersterroristen'. Mensen die met grote regelmaat te hard rijden, gevaarlijke manoeuvres uithalen, andere weggebruikers hinderen en bijvoorbeeld tanken zonder te betalen. De aanpak van deze groep wordt verscherpt omdat het uitdelen van bekeuringen geen effect blijkt te hebben op het rijgedrag. De personen in kwestie hebben vaak een waslijst aan openstaande bekeuringen en een heel dossier aan zaken die te maken hebben met gevaarlijk en hinderlijk rijgedrag.



''Dit is een vervolg op onze hardere aanpak van veelplegers,'' aldus een woordvoerder van de politie. De opzet is dat de kentekens van de veelplegers worden gescand. Daardoor is het, bijvoorbeeld bij latere verkeerscontroles, mogelijk om met één druk op de knop te zien wie de politie voor zich heeft. ''Openstaande bekeuringen, apk-keuringen, het hele verleden op verkeersgebied wordt in één keer zichtbaar. Dat maakt het heel wat gemakkelijker om iemand vervolgens snel aan te pakken.'' Ook gaat de politie de verkeersterroristen na meldingen opsporen en arresteren. Het beleid is erop gericht zo veel mogelijk overtreders aan te houden.



Momenteel loopt een aantal proeven met het registreren van kentekens. Ook het tanken zonder te betalen wordt harder aangepakt. Tot op heden ontliepen veel mensen hun straf, omdat de opsporing nauwelijks van de grond kwam. Vorige week liet minister Piet Hein Donner van Justitie nog weten te onderzoeken of benzinepomphouders de namen kunnen krijgen van benzinedieven.



Gisteravond arresteerde de politie een 41-jarige wegpiraat. De man, die eerder op politiemensen inreed, overtrad geregeld vrijwel alle verkeersregels en bracht daarmee andere weggebruikers in gevaar. De man is opgepakt na een chaotische achtervolging door een groot deel van de stad, waarbij hij met twee lekke banden naar de binnenstad koerste. Hij kon uiteindelijk worden aangehouden in de Indische Buurt.

 
 
Bron: Het Parool
 
  10-6-2003  


|

FlitsKaart